Diari La Veu del País Valencià
Ciegsa tenia almenys onze treballadors ‘zombis’ segons la investigació elaborada per les Corts

Amb un retràs important –tres anys després de la seua creació–, aquest dimarts finalment el Botànic i Ciutadans han presentat les conclusions de la comissió d’investigació sobre l’empresa pública encarregada de la construcció d’escoles, Ciegsa. Segons ha explicat la diputada de Compromís Bélen Bachero, aquest dictamen amplia la informació sobre aquesta entitat que alhora investiguen els tribunals. Així, Bachero ha assenyalat que després de l’estudi realitzat es pot concloure que almenys onze treballadors de Ciegsa eren ‘zombis’ i que aquesta empresa va generar sobrecostos econòmics que assoliren “percentatges incomprensibles”.

“Tota la informació que tenim, sens dubte, pot aportar llum a allò que investiguen els jutjats”, ha indicat Bachero, que a més ha avançat que quan el dictamen siga validat per les Corts (atés que aquest és només una proposta) estudiaran la possibilitat d’enviar-lo als tribunals.

La idea que més s’ha subratllat al voltant del document elaborat és que Ciegsa va funcionar “com a eina dissenyada per a eludir els mecanismes de control propis d’una gestió transparent, eficient i responsable, sense respectar els principis d’una bona administració”. Al parer del diputat socialista Alfred Boix, els populars “van abusar dels instruments institucionals” i, per tant, l’empresa va estar “mal gestionada” des que es va crear.

Els responsables

Les conclusions de les comissions d’investigació no tenen un caràcter vinculant, però sí que poden determinar responsabilitats polítiques. En aquest cas, el document assenyala com a responsables “de la mala gestió de Ciegsa” tots els membres populars del Consell i especialment els exconsellers d’Educació Manuel Tarancón Fandos, Esteban González Pons, José Císcar, María José Català i Alejandro Font de Mora. A aquest últim, a més, els parlamentaris li atorguen “una responsabilitat política superior a la resta” atés que va estar al capdavant del departament d’Educació de 2004 a 2011.

L’informe demana, així mateix, a la Generalitat que es realitze “una completa auditoria financera i de legalitat” que determine els perjudicis causats per Ciegsa, ja que no li correspon a aquesta comissió determinar aquestos sobrecostos.

Crítiques dels populars

El diputat del PPCV José Juan Zaplana ha denunciat, només acabar la roda de premsa, que desconeixien l’existència de les conclusions de la comissió d’investigació de l’empresa pública: “És una falta de respecte parlamentari no entregar el document primer a tots els grups parlamentaris que formen part de la comissió abans de presentar-lo als mitjans”.

Així mateix, Zaplana considera que les conclusions s’han redactat amb presses i que no aporten cap informació rellevant. “En 156 setmanes han comparegut 47 persones de les quals ninguna d’elles va ser un tècnic que aprovara o modificara cap modificació de les obres perquè el Botànic no va voler comptar amb ells”, ha criticat.

Comparteix

Icona de pantalla completa