Diari La Veu del País Valencià
Justícia entrega les llambordes en homenatge a les víctimes del nazisme de Xàbia i Pego

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha fet lliurament a Xàbia i Pego (la Marina Alta) de les set primeres llambordes-homenatge amb les quals es recorda i rendeix tribut als valencians d’aquestes localitats que van lluitar per la llibertat i van ser víctimes dels camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta commemoració és una iniciativa emmarcada en el projecte ‘Construint Memòria’ per a recordar les víctimes valencianes de l’horror nazi. La Generalitat distribuirà més de 600 d’aquestes commemoracions en més de 200 pobles valencians.

A Xàbia, l’acte, que ha comptat també amb la participació del director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, José García Añón, ha tingut lloc a l’Ajuntament. Allí s’ha honrat la memòria de Juan Bautista Bas Soler i de Bartolomé Cardona Espasa, tots dos veïns de la localitat que van ser reclosos al camp de Mauthasen en 1941, any en què van perdre la vida. “Recordar aquestes dues víctimes és recordar totes elles. També els més de 600 valencians que van ser doblement oblidats, perquè que es van implicar en una lluita per una societat més justa i més lliure i van acabar en camps de concentració”, ha manifestat Bravo després d’entregar les llambordes-homenatge a l’alcalde de Xàbia, José Chulvi.

El de Xàbia és el primer de diversos actes que la Conselleria celebrarà al llarg de la setmana amb motiu de la commemoració, el passat 27 de gener, del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, una jornada instituïda per Nacions Unides en la data en la qual es va alliberar el camp de concentració i extermini d’Auschwitz-Birkenau. Aquestos homenatges tenen lloc, a més, quan s’ha complit un any de l’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica valenciana, que reconeix el “deute” de tot estat democràtic amb les víctimes de qualsevol tipus de violència exercida a causa de la seua defensa de la llibertat. La norma és un instrument que permet no oblidar el passat i recuperar la memòria democràtica.

“Aquesta llei ens ajudarà a construir una societat basada en principis de convivència, pau i justícia”, ha recordat Bravo, qui ha conclòs l’acte recordant que “és fonamental mantindre la memòria per a evitar que fets com l’Holocaust es tornen a repetir”. Per part seua, l’alcalde de Xàbia ha indicat que amb aquest acte es recorda els dos veïns al mateix temps que es “compleix el mandat de recordar”. “Aquestes dues llambordes formen part de l’edifici social de la Comunitat Valenciana”, ha dit abans d’apuntar que li les farà arribar als familiars de les víctimes.

Altres homenatges

Després de l’acte de record a Xàbia, la consellera ha acudit a Pego per a fer lliurament d’altres cinc d’aquestes plaques al veïnat d’aquesta localitat en record a les víctimes del nazisme d’aquest municipi: José Cerver Morell, Vicente Sendra Escribà, Andrés Sendra Morell, Carlos Sendra Sendra i Pascual Franquesa Alentado.

També s’entregaran les llambordes-homenatge a les víctimes d’Elda, Gandia i Oliva. A Elda tindrà lloc, el pròxim 31 de gener, l’obertura de l’Oficina Comarcal d’Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura. Aquesta seu està destinada a facilitar informació sobre els desapareguts durant la guerra i el franquisme i a recopilar informació per a l’elaboració del cens de víctimes que estableix la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, aprovada fa un any.

Comparteix

Icona de pantalla completa