Diari La Veu del País Valencià
El PPCV recorre de nou a la Mesa de les Corts contra la tramitació de la Llei de Serveis Socials Inclusius

El PPCV ha presentat un nou recurs davant la Mesa de les Corts per les “irregularitats” comeses en el procediment seguit per a la tramitació d’esmenes a la Llei de Serveis Socials Inclusius i el debat parlamentari en Comissió per la “improvisació, les presses i la precipitació” que consideren que l’Executiu té perquè s’aprove aquesta norma.

El diputat Juan José Zaplana, que ha formalitzat aquest recurs de reposició, ha advertit abans de començar el ple per a debatre la llei que si la Mesa de les Corts no l’estima de manera “total”, presentaran un altre d’empara davant el Tribunal Constitucional per la “falta de transparència en la tramitació d’aquesta llei”.

Sobre aquest tema, ha recordat que ja va presentar un recurs de reposició enfront dels acords adoptats per la Mesa de la comissió de Serveis Socials del passat 21 de desembre, ja que es va admetre a tràmit i es van votar les 90 esmenes addicionals presentades entre les 9.00 i les 10.00 hores però també les 56 esmenes que es van confeccionar durant les quatre hores de recés que va demanar el PPCV i que es van registrar ja iniciada la sessió.

La Mesa va estimar una part del recurs i va convocar una altra comissió per a poder tornar a votar les esmenes presentades passades les 12.00 hores. Zaplana ha assenyalat que el dia 16 de gener va haver-hi una altra Mesa per a votar en exclusiva una esmena que s’havia oblidat i, posteriorment, divendres passat es va celebrar la nova comissió, però “amb diversos errors de concepte, ja que es planteja com una continuació d’una comissió de la qual ja s’havia alçat la sessió”.

En aquest sentit, ha aclarit que aquest detall “no és nimi” perquè quan es convoca la nova comissió, “s’anul·la un acte formal de l’anterior, però en cap moment s’anul·la l’acte, sinó que simplement s’exerceix una votació sobre unes esmenes que ja s’havien votat”. “Això significa que es vota dues vegades una mateixa cosa sense haver-hi un procediment d’anul·lació”, ha constatat.

A més, ha assenyalat que la comissió es va convocar de forma excepcional amb 24 hores d’antelació quan el reglament estableix un termini mínim de 48 hores. Zaplana ha assenyalat que el PPCV considera que el seu primer recurs “no està esmenat”. Per això, ha presentat aquest nou perquè “s’entenga que el procediment seguit per a la tramitació d’esmenes i el debat parlamentari en comissió ha sigut totalment irregular”.

Ingerències de l’executiu

Sobre aquest tema, ha assenyalat que estan “farts” de sentir que la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, sempre manté que “no hi ha una ingerència de l’executiu sobre el legislatiu” quan “no és veritat”, perquè aquesta llei “podia haver passat al següent ple sense cap problema” però “es tramita d’urgència i amb tots aquestos defectes de procediment perquè vol tindre aprovada la llei abans que acabe gener”.

“No solament hi ha una ingerència de l’executiu, que diu quan vol que la llei estiga aprovada, sinó que està prohibint que els diputats tinguen temps per a estudiar les esmenes, amb la qual cosa una vegada més es vulneren els nostres drets”, ha recriminat.

Així mateix, ha advertit que les 700 esmenes que presenten els grups a aquesta llei no porten cap dels informes preceptius i que, a més, han modificat 149 articles de la llei: “Hi ha articles nous en l’última redacció que no tenen res a veure amb el que va presentar Oltra en aquestes Corts”.

De fet, ha assenyalat que hi ha 400 esmenes que són del grup de Compromís i ha apuntat que pot obeir al fet que el grup d’Oltra “vulga saltar-se els controls que exerceix sobre l’Executiu l’Advocacia, la Intervenció, el Consell Jurídic Consultiu i el Comité Econòmic i Social”. Per tot això, ha advertit que aquestes “irregularitats” creen “inseguretat jurídica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa