Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven la Llei Valenciana de Serveis Socials Inclusius

El ple de les Corts ha aprovat la Llei Valenciana de Serveis Socials amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podem; l’abstenció de Ciutadans, i el rebuig del PPCV. Aquesta llei busca blindar els drets socials com a “essencials” i d'”interés general”.

Abans de l’inici de la sessió plenària d’aquest dimecres, el diputat popular José Juan Zaplana ha explicat que el seu grup ha presentat un recurs de reposició davant la Mesa de les Corts per les “irregularitats” comeses en el procediment seguit en la tramitació d’aquesta norma i en el debat parlamentari en Comissió de Política Social per la “improvisació, les presses i la precipitació” que l’Executiu té perquè s’aprove.

A més, ha advertit que si la Mesa de les Corts no ho estima de manera “total”, presentaran un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional per la “falta de transparència en la tramitació d’aquesta llei”.

Durant la tramitació parlamentària de la norma, el PP ja va presentar un primer recurs de reposició davant la “desastrosa i irregular” forma de tramitació en considerar que es vulneraven els drets dels diputats.

En l’última sessió de la Comissió de Política Social, on es debat la llei abans d’arribar a ple, s’havia presentat un gran nombre d’esmenes, per la qual cosa es va decidir parar la sessió durant unes hores perquè els parlamentaris tingueren temps d’estudiar-les. No obstant això, el PP va decidir no participar en la votació de 57 esmenes.

Davant aquesta situació, el diputat de Podem i president de la comissió, César Jiménez, va convocar una nova sessió divendres passat i va defensar que havia sigut “flexible” amb el PP, primer, en haver paralitzat l’anterior sessió perquè s’estudiaren les esmenes i, després, en convocar la nova sessió del divendres, en la qual finalment es van votar eixes 57 propostes.

En concret, el text reconeix i garanteix l’accés al sistema públic valencià de serveis socials a totes les persones amb residència al País Valencià i que necessiten els serveis, de manera que aquest s’adapta a les persones i no viceversa.

També incorpora el dret subjectiu d’accés al sistema de serveis socials garantint crèdit pressupostari; delimita les formes de col·laboració entre les diferents entitats locals i la Generalitat, i crea l’Institut Valencià de Formació, Qualitat i Investigació en Serveis Socials per a promoure la qualitat en els serveis, prestacions i recursos humans de la xarxa pública.

Debat parlamentari

Durant el debat parlamentari, el diputat de Cs Antonio Woodward ha indicat que la norma “no és inclusiva per a tots” i que “costarà posar-la en marxa”. Així mateix, ha criticat l’escenari de tramitació perquè, al seu judici, “ha deixat molt a desitjar”.

Des de Podem, Jordi Alamán ha assenyalat que “el passat depén de l’avenir” i ha afirmat que “aquest projecte es projecta cap a un camp que recupera el millor de l’acció comunitària i reconeix el treball dels treballadors dels serveis socials”. “Aquest projecte ret homenatge a les persones que van alçar els serveis socials”, ha enaltit i ha indicat que aprofundeix en uns serveis “pròxims i inclusius” i estructura un sistema que “dota de drets i garanties la ciutadania i de múscul, el sector”.

“Tanquem una finestra i obrim una gran porta”

Per part seua, Mónica Àlvaro, de Compromís, ha destacat que amb aquesta norma es “tanca la finestra d’una llei que estava obsoleta i que era caritativa” i s'”obri una porta més gran a una llei que atorga drets intocables a les persones”. Al seu judici, és “la millor llei que han aprovat les Corts”, ja que és “universal, accessible i inclusiva”. “Això és l’alba dels serveis socials”, ha remarcat.

Així mateix, Concha Andrés, del PSPV, ha valorat que és un text “garantista de drets fonamentals” tant per als nascuts al territori com per a “els nouvinguts” i “reconeix la dignitat de totes les persones”. “Aquesta llei valora la diversitat com a part del quotidià i cada persona pel que aporta” i, a més, “representa principis i valors”. Andrés també ha assenyalat que el catàleg de prestacions i serveis que recull “dona resposta al que cada persona necessita a cada moment”.

El PPCV la considera una llei immadura i amb presses

No obstant això, per a Sagrario Sánchez, del PPCV, aquesta llei és “important i fonamental” i és “bona com a concepte” però “millorable” en molts aspectes, com ara el fet que les competències les té la Generalitat però la càrrega financera és de les Diputacions i els Ajuntaments”. A més, s’ha preguntat si dona solució a les “4.500 places de centres ocupacionals que es necessiten o a les 1.500 per a persones amb discapacitat”.

Al seu judici, arriba amb “moltes presses” i és “immadura”, per la qual cosa “no tindrà cap eficàcia per als serveis socials ni solucionarà els problemes dels ciutadans”. A més, ha criticat les “irregularitats en la seua tramitació amb convocatòries sense rigor i amb paranys” en les quals no hi ha hagut “compliment dels terminis ni del reglament de les Corts.

Comparteix

Icona de pantalla completa