Diari La Veu del País Valencià
Benlloch aferma les seues arrels
RedactaVeu / Benlloch

Benlloch fa olor aquest cap de setmana a vi i formatge. A forn de llenya. A terra mullada. La Mostra Belloquina de Vins i Productes de la Terra ha aconseguit omplir els carrers amb un centenar de propostes d’economia rural. El seu major exponent és la recuperació del sector vitivinícola, que s’obri camí després de quasi desaparèixer fa 35 anys. Una desena de cellers, que representen el 70% de la producció de Castelló, han participat en la Fira del Vi en un tast comentat, que permet visibilitzar un model econòmic alternatiu per a algunes comarques.

El Secretari General de la Unió de Llauradors i Ramaders, Ramón Mampel, que ha assistit a la Mostra, ha defensat la importància d’afermar la producció local per a aconseguir assentar la població al territori. “Probablement no tinguem els avantatges que altres zones gaudeixen però hem aconseguit domesticar el territori i açò és un valor afegit que no podem perdre”, assegura. “Hem de mantenir la il·lusió, l’autoestima i la dignitat (…) defensar el producte local, la varietat autòctona i la producció ecològica per a crear estructures de treball”, sentència.

Benlloch és un dels principals exponents de la recuperació del sector vitivinícola al País Valencià. Té dos cellers al seu terme municipal i genera quasi el 30 % de la producció de raïm de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vins de la Terra de Castelló, que arriba a 800.000 quilos anuals. Per aquest motiu, la Fira del Vaig veure, és una de les activitats principals del programa de la Mostra Belloquina.

L’alcalde de Benlloch, Àngel Ribés, al costat del diputat de Turisme Interior, José Pons, han inaugurat aquest matí la 13ª Mostra Belloquina de Vins i Productes de la Terra, en la qual han estat el secretari general provincial del PSPV, Francesc Colomer, així com l’alcalde de Les Coves de Vinromà, Jacobo Salvador.

Un dels actes més destacats de la jornada ha sigut el concert “Tocateclesbufasons” a l’auditori a càrrec de la banda Amor a l’Art. Un espectacle d’àudio, vídeos i música en el qual ha participat quaranta músics sota la direcció d’un holograma, que projectava la imatge del director.

Durant tot el cap de setmana, artesans i emprenedors locals d’Aragó, País Valencià, Mallorca i també Extremadura, promocionen els seus productes a Benlloch. El mercat ecològic disposa d’un espai propi en el qual s’ofereixen tot tipus de productes agroalimentaris.

Està organitzat com una mostra de parades on participaran agricultors, tendes ecològiques, subministradors de productes per a l’agricultura ecològica, cooperatives de consumidors ecològics i associacions que donaran a conèixer els seus productes com fruites, verdures, plantons, etc.

Comparteix

Icona de pantalla completa