Diari La Veu del País Valencià
El llegat de Blasco Ibáñez es quedarà a València

VALÈNCIA. Abans de l’inici del ple municipal de València d’aquest dijous, l’alcalde, Joan Ribó, ha anunciat que el llegat de l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez es quedarà a la ciutat. Així s’ha acordat entre la Fundació Blasco Ibáñez i el consistori valencià aquest dimecres, en una reunió on també s’ha arribat a un preacord per a signar un nou conveni entre ambdós institucions, que contempla una subvenció nominativa.

Aquesta subvenció ja estava contemplada en l’anterior conveni, com ha recordat Ribó, però ara inclou una partida de despesa corrent anual per a realitzar activitats al voltant de l’escriptor valencià i una partida plurianual d’inversions gradual per a millorar l’estructura i el contingut de la Casa Museu de Blasco Ibáñez.

Entre les intervencions a la Casa de Blasco Ibáñez, tal com ha indicat el primer edil, es troba la restauració i millora de l’edifici, així com dels documents i fons bibliogràfics. A més, es vol donar un impuls per a digitalitzar tot el llegat i una voluntat clara per a millorar la pàgina web.

Actuacions municipals

A més, l’alcalde ha indicat que també s’ha arribat a l’acord sobre altres actuacions que realitzaran els serveis municipals, encara que “no es troben com a tal al mateix conveni”. Aquestes són l’adequació d’una sala del cementeri municipal per a traslladar allí la senyera i el cenotafi de Blasco Ibàñez, és a dir, el sarcòfag de l’autor fet per Mariano Benlliure, que fins ara estava en el Museu San Pius V.

Una vegada signat el nou conveni, Ribó ha exposat que es procedirà a la renovació “completa” del discurs expositiu de la Casa Museu. “Estem molt contents d’arribar a un acord amb la fundació per a divulgar l’obra de Blasco, el pensador més universal que ha tingut la ciutat i la Comunitat en els segles XIX i XX”, ha destacat Ribó.

Paral·lelament al conveni, Ribó ha indicat que “el tema de la propietat del llegat s’ha de clarificar”, però ha subratllat que el que importa al consistori és que aquest “estiga a València i això és el que volem aconseguir”. No obstant això, el primer edil ha dit que “la resolució o és judicial o és una altra eixida que també estem estudiant, però que ara és molt prompte per a plantejar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa