Mobilitat, turisme i Veneçuela, els tres eixos que tensen de nou els socis del govern de la Nau

La precampanya electoral comença a endisar-se en l'hemicicle de València i els socis del govern municipal mostren les seues diferències
1 febrer 2019 06:00h
Els grups d'esquerra ja han deixat entreveure que la seua campanya serà positiva. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA 

VALÈNCIA. La pròxima campanya electoral no s'espera dura entre els partits de l'esquerra valenciana. Procedents de governs de coalició, les crítiques entre ells podrien perjudicar-los, desmotivar el vot electoral i, fins i tot, propiciar que la dreta obtinga suficient suport com per a tornar a governar. Així, des de la ciutat de València els grups municipals d'esquerra ja han deixat entreveure que la seua campanya serà positiva i sense un atac directe cap als seus aliats de govern. Tot i això, les diferències entre Compromís, el PSPV i València en Comú comencen ja a percebre's al govern de l'Ajuntament de València, unes discrepàncies que han quedat paleses al ple municipal d'aquest dijous. 

Quan només resten tres mesos per a tancar la legislatura, els grups municipals al govern de la Nau inicien el seu distanciament, malgrat que les seues diferències les intenten amagar amb discurs i bones paraules, recordant que no hi ha cap conflicte intern i que es garantirà l'estabilitat del consistori valencià.  Així, un dels principals aspectes de dissens torna a ser la mobilitat a la ciutat, un dels temes que ha tingut més controvèrsia al llarg del govern municipal i amb el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, al capdavant. 

Tot ha arrancat amb la moció presentada pel grup popular a favor de la paralització i reversió dels carrils bici de l'avinguda del Regne de València, carrer d'Alacant i avinguda de Burjassot. Una mesura que també ha comptat amb el suport del grup Ciutadans, que ha inclòs el carril bici del carrer de Colom. Davant d'aquesta proposta, que en un principi s'hauria de considerar oposada a la filosofia i a les mesures adoptades pel govern de la Nau, el grup socialista ha decidit presentar una moció alternativa que ha arribat als mitjans de comunicació, però que no havia passat pel consens del conjunt del govern municipal, tal com han indicant fonts de Compromís. De fet, el regidor del PP Alberto Mendoza ha aprofitat l'ocasió per a titllar "d'humiliació al senyor Ribó i Grezzi" l'alternativa socialista i ha expressat que aquesta ha servit perquè Sandra Gómez "tinga els seus micromoments de lucidesa electoralista". 

Després dels procedents intercanvis i converses al si del govern de la Nau, l'equip de govern ha presentat, finalment, una moció alternativa de consens, que ha mantingut part de la proposta socialista però incorporant que "el consens" que es reclama des del PSPV també s'aconseguisca "fent servir els instruments de participació establits en aquest mandat, com ara la mesa de mobilitat, les Juntes de Districte i els pressupostos participatius". La portaveu socialista al consistori i candidata a l'Alcaldia, Sandra Gómez, també ha eixit a aclarir l'ocorregut: "Hi ha hagut una discrepància durant tota la setmana entre els grups que formem part del govern en com afrontar aquest tema. Nosaltres hem tingut una postura: evitar que la mobilitat estiga sempre en el terreny de la confrontació política".

Un dels principals aspectes de dissens torna a ser la mobilitat a la ciutat. / DIARI LA VEU 

"És molt important que qualsevol política que isca des de l'Ajuntament, i així ho hem fet des de les nostres àrees, siga dialogada, consensuada i participada amb tots els agents que formen part de la ciutat", ha assenyalat Gómez, qui ha destacat la importància que "qualsevol política, incloses les de mobilitat, ha de ser avaluada i ha de tindre un seguiment". Tot i així, la regidora socialista ha indicat que "mai no entrarem en el joc tant del PP com de Cs de crispar i tensar, que han intentat trencar i confrontar l'equip de govern. Nosaltres garantirem l'estabilitat de l'equip de govern en aquestos mesos que queden fins a eleccions". 

L'Observatori de l'Oci

En aquest ple de gener també estava prevista l'aprovació de la creació de l'Observatori de l'Oci de la ciutat de València, un organisme que segons la moció "haurà de ser un espai de participació social, assessorament i col·laboració en aquelles activitats relacionades amb l'oci que incidisquen en l'ús de l'espai públic i la convivència veïnal". Aquesta proposta, que també recull la creació d'un comissionat de l'oci, finalment s'ha retirat i no s'ha presentat a l'hemicicle perquè com ha explicat el regidor delegat de Comerç, Carlos Galiana (Compromís), no s'ha arribat a un consens amb la resta de socis de govern. 

Les diferències en aquesta moció s'han trobat en la paraula "turisme", ja que en un principi la Federació d'Associacions de Veïns havia proposat la creació d'un Observatori de l'Oci i del Turisme. Un terme que des del grup socialista no ha semblat encertat, ja que es podrien duplicar competències amb el Consell Municipal de Turisme i, a més, s'ha considerat que s'havia de diferenciar i fer un tractament específic del turisme, una àrea encapçalada per Sandra Gómez. En eixe sentit, fonts socialistes han expressat a Diari La Veu que "no hi ha cap conflicte al si del govern" respecte a aquest assumpte, però que la proposta s'havia de "retirar i treballar-la millor per a arribar a un consens", ja que ara la consideren "precipitada". 

Finalment s'ha retirat la moció de creació de l'Observatori de l'Oci. / ULISSES ORTIZ 

Davant d'aquesta retirada, el regidor de la coalició valencianista, Carlos Galiana, ha indicat: "Nosaltres hauríem aprovat la moció com l'havien presentat els veïns, però al final la política és diàleg i pactar amb la gent. Nosaltres hem intentat arribar a acords però no ha sigut possible i intentarem treballar amb la resta de grups per a presentar aquest projecte". Així mateix, Galiana ha dit que, "en tot cas, com hem començat la campanya electoral, Compromís la portarà tal com l'han presentada els veïns al seu programa electoral". 

Per la seua banda, la portaveu de València en Comú, Maria Oliver, ha expressat que "s'havia fet una moció que es dirigia més a l'oci nocturn i nosaltres vam demanar dimarts en la reunió de portaveus que es retirarà la moció", ja que al parer d'Oliver l'eliminació de la paraula turisme "no es corresponia amb les intencions del veïnat". La regidora de la marca blanca de Podem al consistori ha dit que "tant l'oci com el turisme tenen impactes tant positius com negatius a la ciutat" i, per això, ha ressaltat que és necessari un poc més de temps "per a presentar una moció que estiga a l'altura de les circumstàncies".

Conflicte de Veneçuela

Veneçuela i el posicionament del ple municipal també han estat entre els temes discordants al govern de la Nau. Compromís i el PSPV han donat els seus vots a favor d'una moció alternativa per a "defensar el dret del poble veneçolà a una democràcia plena" i "donar suport a la posició acordada per la Unió Europea i mantinguda pel govern estatal en l'exigència de la celebració d'unes eleccions lliures".

Els diputats de València en Comú s'han desmarcat abstenint-se. En eixe sentit, la regidora Neus Fábregas ha recordat la Carta de l'Organització dels Estats Americans, en què s'indica que "cap estat o grup d'estats té el dret d'intervindre, directament o indirecta, per qualsevol motiu, en els assumptes interns o externs de qualsevol altre estat". "Ens preocupa la situació del poble veneçolà però considerem, igual que el Vaticà, les Nacions Unides i els governs de Mèxic i l'Uruguai, que l'única eixida possible és el diàleg i la negociació entre les parts", ha dit Fábregas. 

next