Diari La Veu del País Valencià
CCOO-PV xifra en 9.000M € el forat per l’economia submergida
RedactaVeu / València

Així ho ha expressat el secretari d’Acció Sindical i Relacions Laborals de CCOO PV, Jaume Mayor, durant la roda de presentació de la campanya contra l’economia submergida al País Valencià.

Per al representant del sindicat, l’autonomia és un dels “nuclis” on es concentren quantitats “importants” d’economia submergida en el país, fins al punt que se situa dos punts per damunt de la mitjana estatal.

En aquest línia, Major ha apuntat que des que va començar la crisi en 2008 “s’ha notat un augment de diners en negre, que ha incrementat en 15.000 milions d’euros el volum de l’economia submergida a nivell estatal”.

En aquest sentit ha recordat que, segons dades del Ministeri d’Hisenda, l’economia submergida suposa el 24 per cent del PIB del territori estatal.

Igualment, un altre dels indicadors que Major ha utilitzat per a explicar aquesta situació ha sigut l’enquesta de l’EPA i les dades d’afiliació a la Seguretat Social per a explicar la “desviació” de diners. Així, ha afirmat que, segons l’EPA, 225.000 treballadors al País Valencià van contestar que “sí” estaven treballant, encara que no apareixien donats d’alta a la Seguretat Social.

No obstant açò, ha matisat que és una dada “mínima” i “conservadora” ja que aquesta quantitat “està vinculada solament a la falta d’alta en la Seguretat Social” i existeixen altres situacions que impliquen activitat amb remuneració en negre.

Un altre dels exemples d’activitat fraudulenta que ha comentat són els contractes a temps parcial que “no es compleixen” perquè els treballadors realment treballen jornada completa i es porten “la resta dels diners en sobres”. Per açò, ha insistit que és “difícil” de mesurar perquè “no existeixen registres”.

Major ha insistit que la situació és “preocupant” per la qual cosa ha instat el Govern valencià a actuar perquè, segons ha dit, el juny del passat any es va signar un conveni entre la Generalitat i l’Executiu estatal amb el qual es pretenia impulsar una campanya contra l’economia submergida, però ha lamentat que, d’aquell pacte, “solament ha quedat la foto”.

Davant aquesta situació, ha puntualitzat que les empreses que compleixen amb la normativa laboral s’han d’enfrontar a aquelles que la infringeixen, la qual cosa dificulta la “competitivitat”. D’altra banda, ha recordat que també existeixen efectes de l’economia submergida sobre la societat perquè es “generen” menys ingressos per a la Seguretat Social i Hisenda, amb menys cotitzacions.

Campanya #stopfrau

Sobre aquest escenari, Major ha explicat que la campanya engegada aquest dilluns per a lluitar contra l’economia submergida -‘#stopfrau’- se sustenta en la conscienciació ciutadana perquè, com diu el lema, ‘allò que no paga qui defrauda, ho paguem tots’. Per açò, el projecte té, al seu judici, un paper “pedagògic”.

Així mateix, a través de la web del sindicat, a partir d’aquest dilluns, es va a posar a la disposició dels treballadors la possibilitat de fer denúncies de forma anònima de situacions laborals.

Igualment, tenen la intenció de reunir-se amb Inspecció de Treball i Hisenda per a “garantir una actuació eficaç contra l’economia i ocupació irregular” perquè els recursos actuals són “escassos”. Per a concretar aquesta mesura, Major ha explicat que han instat la Generalitat a convocar una mesa de negociació.

Comparteix

Icona de pantalla completa