Diari La Veu del País Valencià
Líders en abandonament escolar

RedactaVeu / Laia Framis (ACN) / Brussel·les

L’Estat espanyol és l’estat de la UE amb la taxa d’abandonament escolar més alta.

El 23,5% dels joves d’entre 18 i 24 anys deixa els estudis abans d’acabar l’ensenyament secundari. La mitjana europea és de l’11,9%. El fracàs escolar també és elevat a Malta (20,9%) i Portugal (19,2%). A estats menys rics com Croàcia o Eslovènia no arriba al 4%.

Són dades d’un informe que ha fet públic aquest divendres l’oficina d’estadística Eurostat. També destaca que quatre de cada deu joves espanyols d’entre 30 i 34 anys han acabat els estudis universitaris. Això situa a l’Estat espanyol per sobre de la mitjana europea (36,8%) però encara lluny de l’objectiu marcat pel 2020, que és del 44%.

Els últims 8 anys la taxa d’abandonament escolar a Espanya ha caigut 7 punts, del 30,8% el 2005 al 23,5% el 2013, però encara és la més alta de tota la Unió Europea. A més, està lluny de l’objectiu de baixar del 15% abans de 2020.

Els estats de la UE amb la taxa d’abandonament escolar més baixa són Croàcia (3,7%), Eslovènia (3,9%), la República Txeca (5,4%) i Polònia (5,6%). França, Anglaterra, Bèlgica o Alemanya se situen al voltant de la mitjana europea, que és de l’11,9%. Segons Eurostat, Portugal i Xipre són els estats que han fet més progressos des del 2005, ja que han reduït el fracàs escolar a la meitat.

D’altra banda, segons l’informe d’Eurostat, l’Estat espanyol està per sobre de la mitjana europea en nombre de graduats universitaris. El 40,7% dels joves d’entre 30 i 34 anys han acabat una carrera, 4 punts més que la mitjana comunitària. Tot i així, encara està lluny de l’objectiu de tenir un 44% de graduats l’any 2020.

A nivell europeu, destaquen Irlanda, Luxemburg i Lituània, on més de la meitat dels joves són llicenciats. En canvi, a Itàlia, Romania o Croàcia només 1 de cada 4 han acabat els estudis universitaris.

Diferències per sexes

L’informe d’Eurostat també posa de manifest que els resultats de les dones en aquest camp són força millors que els dels homes. Al conjunt de l’Estat espanyol, el 27% dels homes deixen els estudis abans d’acabar la secundària, una decisió que només prenen el 19,9% de les dones.

També hi ha diferències importants en l’etapa universitària. Gairebé la meitat de les joves d’entre 30 i 34 anys (48,4%) han acabat una carrera universitària davant del 36% dels joves que s’han llicenciat.

Al conjunt de la Unió Europea només a França i Irlanda hi ha més xics que xiques que acaben els estudis universitaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa