Diari La Veu del País Valencià
Cent interns de Sapadors inicien una vaga de fam per deportacions sense avís
Europa Press / València

Per la seua banda, fonts de la Prefectura Superior de Policia han negat que s’estiga produint tant la protesta com que hi haja hagut deportacions i han afirmat que els immigrants han sigut traslladats a Madrid per a realitzar tràmits relacionats amb la seua documentació a l’ambaixada. Així mateix, han recalcat que les deportacions les determina sempre un jutge.

Segons ha denunciat la campanya, la Policia va emmanillar aquest dilluns onze immigrants malianesos interns a Sapadors i els va traslladar a Madrid on un avió anava a portar-los a Mali, sense que ningú haguera informat de la deportació, amb el que s’evita que puguen adoptar-se mesures judicials per a detenir-la.

Segons ha indicat una portaveu del col·lectiu, les deportacions “massives” d’immigrants van començar fa uns mesos ja que abans es feien de forma reduïda en vols comercials mentre que ara es noliegen avions sencers, en condicions qüestionables. De fet, assegura que un intern ha relatat trasllats a la part posterior de l’avió, “lligats de peus i mans, amb mordassa i camisa de força”.

La portaveu assenyala que amb aquestes actuacions s’incompleix un acte d’un jutjat de València que va establir l’obligació d’avisar d’aquestes decisions. En aquests casos, la representant de la campanya destaca que, en produir-se els trasllats de nit, no s’avisa, la qual cosa viola el principi de no devolució i convenis internacionals com el de Ginebra. En aquest cas, ha indicat que no han denunciat l’incompliment de la resolució judicial al no haver-hi constància que finalment es deportarà a aquestes persones.

Davant aquestes deportacions i els “operatius policials per sorpresa” a més diverses pràctiques dins del CIE de València, 97 homes i dones interns a Sapadors es van reunir aquest dilluns en assemblea i van decidir iniciar una vaga de fam, que la Policia nega que s’estiga duent a terme.

Condicions de vida en el CIE

La Campanya denuncia d’igual manera les “condicions de vida degradants” al CIE, on assegura que als homes no se’ls permet eixir al servei durant la nit, “per la qual cosa han de fer les seues necessitats en borses de brossa i botelles de plàstic, i suportar les olors durant hores”. Així mateix, afirmen que els agents fomenten els conflictes, “motivant les baralles i tancant a la mateixa estada tothom quan hi ha confrontaments violents”.

D’acord amb aquesta ONG, al vol programat per a aquest dimarts se suma un altre realitzat el 7 de març, amb destinació Bamako però amb escala prèvia a Lagos per a portar deportats nigerians. En aquell vol -segons SOS Racisme Madrid- van ser deportats dos menors malianesos.

Segons la campanya, aquestes deportacions a Mali “tenen com a víctimes, en part, immigrants que han saltat les tanques de Ceuta i Melilla i que, després de ser traslladats a la Península, són expulsats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa