Naix Simul, la primera marca social ebrenca que comercialitza arròs ecològic

Amb el treball de persones amb discapacitat
20 abril 2014 01:00h
ACN / Tortosa

Simul, paraula llatina que significa simultani o al mateix temps, és el nom escollit per a la primera marca agrosocial que es posa en marxa a les Terres de l'Ebre de la mà de l’empresa Amunt.Ebre, dedicada a la inserció de persones amb risc d’exclusió social o amb discapacitats. El projecte ha anat madurant durant els últims dos anys i es troba integrat dins d’una xarxa agrosocial en l’àmbit europeu, on prima el component de la responsabilitat social de les iniciatives empresarials.

Segons ha explicat la presidenta d'Amunt.Ebre, Marta Cid, l’objectiu era crear una "empresa viable" i, a partir d’aquí, es va definir un producte "que forma part de l'ADN del territori" aportant-hi un "valor afegit". "No tenim camps d’arròs, treballem en xarxa des d’un primer moment", apunta. La idea, doncs, elabora, no passa per formar pagesos, sinó que les persones que participen puguen rebre coneixements per facilitar la seua orientació laboral i guanyar possibilitats de trobar un lloc de treball.

Són mitja dotzena de persones del Centre Especial de Treball Astres de Deltebre les que, de mitjana, participen en el projecte al llarg de l’any. Fan tasques com preparar els camps, birbar -treure les males herbes-, empaquetar, distribuir i encarregar-se de les feines comercials. Puntualment poden arribar a una dotzena. Un dels grans reptes del projecte, segons ha precisat Cid, ha estat incorporar la traçabilitat en el procés, que permet conèixer en detall el tipus de tasques que es desenvolupen i el procés.
 

El complex turístic rural de les Barraques de Salvador, que des de fa cinc anys conrea arròs ecològic en una superfície d’unes dues hectàrees, participa en el procés de producció. "El nostre camp volem que siga un espai i revalorització del producte, fem festes de l’arròs o fangoteràpia, i ara ens sumem a aquest projecte", ha explicat la seua gerent, Susanna Gómez, qui ha destacat el valor social de la idea.

Simul ha aconseguit la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i forma part de la Denominació d'Origen Protegida Delta de l'Ebre. En el projecte col·laboren també les dues cooperatives arrossaires del Delta. En aquest moment, els més de 3.000 quilos -més de 5.000 en brut- que s’han envasat de la primera campanya només es poden trobar a comerços de les Terres de l'Ebre, però la voluntat de l’empresa és anar més enllà, tant pel que fa a l’expansió de l’arròs com de nous productes.

El projecte ha tirat endavant amb els recursos propis del mateix centre Astres, una aportació de l’entitat Humana i ha comptat també amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través dels ajuts a les empreses d’inserció social. Precisament, el director general d'Economia Social i Cooperativa de la Generalitat, Xavier López, que ha assistit a la presentació, ha remarcat la "dimensió social" més enllà del producte, en la línia d’integrar persones amb discapacitats en un context d’activitat econòmica "sostenible". "El projecte tindrà ara més sentit, quan les coses comencen a anar millor", ha aventurat.

Entre el públic, un dels treballadors en aquesta primera collita, Ramon Fabra, ha expressat la seua satisfacció per la feina feta i el producte aconseguit. "L’he provat i és molt bo", ha apuntat. "Ha estat una bona experiència de veure l’arròs i que amb la teua suor vaja endavant i es puga vendre", ha subratllat.

La presentació del producte ha estat també un dels àmbits que més ha preocupat els responsable d'Amunt.Ebre a l’hora de llençar el producte al mercat. El disseny de l’envàs va ser objecte d’una beca-concurs en col·laboració amb l'Escola D'Art i Disseny de la Diputació d'Amposta (Esardi). La proposta guanyadora, obra de Gemma Roig, presenta un logotip que vol representar la "unió" i "la integració laboral", amb paraules clau que formen espigues d’arròs que sumen per configurar el projecte.
 
next