Diari La Veu del País Valencià
145.000 exemplars gratuïts de Cafèambllet analitzen la influència de la banca als mitjans

Descarrega el PDF fent clic a la portada:

Brais Benítez

En aquest primer nombre, dels quatre que de moment està previst distribuir, els editors de la publicació, Albano Dante i Marta Sibina, han portat a la portada la influència dels bancs, bé a través de crèdits o directament ostentant la propietat, als principals mitjans de comunicació escrits.

Altres temes destacats són la recerca d’Hisenda a la família Carulla, propietària del grup Agrolimen (Fres Co, Pans & Company i Gallina Blanca, entre altres marques); la data i el lloc de les declaracions judicials del Cas ITV, pel qual està imputat el diputat de CiU Oriol Pujol; i una entrevista amb Enric Pons, membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD).

L’edició de la revista ha estat possible gràcies a l’aportació de més de 1.600 mecenes, que van col·laborar en un procés de micromecenatge obert pels editors. Dante i Sibina han tingut en compte també les preferències dels mecenes a l’hora de configurar la revista. A través d’un qüestionari, van recaptar l’opinió d’aquests, per exemple, sobre quin tipus d’informacions hauria de destacar la revista.

Amb açò van concloure que, a més, d’informar sobre casos de corrupció política, els lectors demandaven que es donaren a conèixer alternatives i projectes engegats per la ciutadania, com al primer exemplar representa el treball de la PACD.

D’altra banda, la publicació, que inicialment compta amb 12 pàgines, enllaça a articles d’altres mitjans que, com La Marea, La Directa o Diagonal, estan treballant en profunditat aquest tipus d’informacions. “El nostre objectiu és sintetitzar tot açò que corre per les xarxes o que està molt profundament i ben tractat per altres mitjans i acostar-ho a gent que no està en contacte amb aquests mitjans. Que siga molt capil·lar, que estiga als bars, perruqueries…”, explica Albano Dante.

Implicació ciutadana

A més de la distribució prevista en el pressupost amb el qual treballen els editors, grups de voluntaris s’han organitzat per repartir la publicació per pobles i ciutats. “Ens ha sorprès que ha eixit un munt de gent, assemblees i col·lectius que s’han oferit per repartir-los. Dóna la sensació que fa falta”, assenyala Dante, que afirma que “el missatge més fort de la revista, que no ix escrit, és el simbolisme que suposa que només 1.600 ciutadans, aportant una quantitat baixa de diners, aconsegueixen activar una rotativa que està habitualment al servei dels grans mitjans”.

Els editors de Cafèambllet porten anys treballant amb pocs recursos per donar a conèixer casos de corrupció i males pràctiques dels poders públics. La seua recerca sobre la sanitat catalana va traure a la llum presumptes irregularitats en la gestió d’hospitals concertats que van motivar recerques de l’Oficina Antifrau de Catalunya i del Tribunal de Comptes. Per una d’aqueixes recerques, que van difondre a través del canal Youtube, van ser denunciats per un alt càrrec de la Sanitat catalana, Josep Maria Via, i condemnats en primera instància a indemnitzar-lo amb 10.000 euros per atemptat a l’honor, una sentència finalment revocada per l’Audiència de Barcelona.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa