Diari La Veu del País Valencià
Cristóbal Soler reivindica ‘la interpretació simfònica dels grans compositors clàssics’
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals valenciana (FSMCV) ha presentat aquest dimecres en l’Ateneu Mercantil de València, el projecte de la Jove Orquestra Simfònica que liderarà el prestigiós director valencià Cristóbal Soler (Alcàsser) qui ha explicat els objectius pedagògics, artístics i musicals que persegueix aquesta iniciativa per a fomentar i potenciar l’estudi i la pràctica dels instruments de corda en les 543 escoles de música de les societats musicals del País Valencià

Així, Soler ha reivindicat “la interpretació simfònica del repertori dels grans compositors clàssics, com ara Beethoven, Mozart i Mahler”.

A més, ha recalcat que va poder comprovar “l’alt nivell dels músics que provenen de les societats musicals” en els 15 anys que va ser director de l’Orquestra Simfònica de la Universitat de València i pretén incloure joves compositors, directors i cantants lírics.

Per la seua banda, el conseller Serafín Castellano ha titllat de “ambiciós i positiu” el projecte i considera un “encert” l’elecció del director que ajudarà a “dignificar el treball i el paper que realitzen les societats musicals” com a “focus de cultura” al País Valencià.

Amb aquesta iniciativa, la Federació emprèn una política activa de suport a les nombroses orquestres del col•lectiu que està censant.

Soler, director musical del Teatre de la Zarzuela de Madrid i associat de l’Orquestra Simfònica de Navarra, agafa la batuta de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV per a reunir a qualificats músics de 15 a 28 anys de la majoria de les comarques del País Valencià als quals se’ls requerirà, com a mínim, estar cursant el tercer curs d’ensenyaments professionals de l’especialitat instrumental per la qual es

presenten.

El nombre de músics que conformaran l’orquestra seran, en principi i amb caràcter provisional, 58 que es podran ampliar o reduir en funció del repertori a interpretar.

Josep Francesc Almería, president de la FSMCV, ha assegurat que “aquesta iniciativa és una vella aspiració que cristal•litza amb un dels directors espanyols amb més projecció internacional” i que l’objectiu és “promocionar en el col•lectiu la música d’orquestra i que en deu anys les comarques del País valencià siguen exportadores d’instrumentistes de corda”.

A més, Almería ha subratllat “el compromís de Soler amb l’educació musical, assumpte en el qual la Federació està lluitant pels beneficis pedagògics que reporta, més de dos anys”.

Soler ha acceptat desinteressadament aquest repte i es remet als seus inicis en la societat musical Santa Cecília d’Alcàsser fent seues les paraules d’un article de Claudio Abbado en el qual exposa que són “afortunats aquells que creixen musicalment a l’entorn d’una societat musical” i “la gran aportació que va suposar per al seu desenvolupament artístic i personal haver-ne format part”. I com ell, subratlla que han sigut i són “bressol, suport i plataforma de bons músics”.

Proves de selecció

La FSMCV publica, hui en la seua pàgina web, les bases per a la selecció dels músics que conformaran la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV que disposaran de 30 dies per a presentar la seua sol•licitud a la qual seguirà una audició.

La primera trobada i concert tindrà lloc en l’auditori de la Unió Musical d’Alaquàs el 29 d’agost i posteriorment, en el Palau de la Música de València el 6 de setembre en ocasió del lliurament dels Premis Euterpe de la Federació.

Les societats musicals podran proposar ser seu dels concerts de la formació, prèvia sol•licitud que la FSMCV avaluarà per ordre d’entrada. Pel que fa al País Valencià, Soler ha expressat la seua voluntat de “descentralitzar” les actuacions fent trobades en diferents municipis d’Alacant, Castelló i València.

Comparteix

Icona de pantalla completa