Diari La Veu del País Valencià
L’arròs asiàtic sense aranzels inunda el mercat de la UE
RedactaVeu / Europa Press / València

Així li ho fa saber al diputat de UPyD Toni Cantó, qui en una pregunta parlamentària es va interessar per aquest assumpte, davant el “considerable” dany que l’augment de les importacions d’arròs a la UE està causant a les produccions de regions com Catalunya, País Valencià, Andalusia i Extremadura.

Segons Cantó, les exportacions d’arròs de Cambodja i Myanmar han augmentat en un 3.600% en els últims cinc anys, passant de 5.000 a 180.000 tones anuals. Una quantitat “massa elevada per a la capacitat de producció” de tots dos països, que “indica la probabilitat que hi haja tercers països que aprofiten Cambodja i Myanmar per a introduir a través d’ells arròs als països membres de la UE”, atès que la política aranzelària comunitària preveu la gratuïtat aranzelària d’aquestes importacions com a ajuda al desenvolupament d’aquests Estats.

El diputat de la formació magenta alerta que els productes nacionals no poden competir amb els preus de l’arròs importat d’aquests dos països sense anul•lar la rendibilitat del producte, i recorda que el Reglament europeu pel qual s’aplica un sistema de preferències aranzelàries generalitzades preveu la possibilitat de suspendre aquest tipus d’acords si els volums o preus del producte en qüestió “causen o amenacen amb dificultats considerables” als productors europeus.

Queixes d’Itàlia i l’Estat espanyol

En la seua resposta, que arreplega Europa Press, l’Executiu assegura ser “conscient i partícip” d’aquesta preocupació, a resultes de la qual l’Estat espanyol i Itàlia van sol•licitar al novembre a la Comissió que duguera a terme un “estret seguiment de les importacions preferencials en el sector de l’arròs” en el marc del Comitè de Gestió de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) única.

A més, al desembre els ministres d’Agricultura de sis Estats membres -entre ells, Miguel Arias Cañete- també van demanar a la CE que realitzara una “profunda anàlisi del problema” i que considerara la possibilitat “d’activar les iniciatives que es consideraren pertinents d’acord amb la normativa en vigor”.

“Per tant, els països productors de la UE, així com la Comissió Europea ja estan fent un estret i continu seguiment del mercat de l’arròs a nivell nacional i comunitari. Si fóra necessari, es demanaria a la CE que s’activaren les possibilitats contemplades en el Reglament per a la suspensió de les preferències aranzelàries atorgades a aquests països. No obstant açò, atès que estem davant Estats catalogats com a Països Menys Desenvolupats, qualsevol mesura en aquest sentit ha d’estar clarament justificada”, precisa el Govern.

A més, afegeix que el volum total d’importacions d’arròs en la UE “no s’ha incrementat” sinó que “es manté a nivells estables”, encara que reconeix que “s’ha produït una substitució de l’origen de l’arròs que s’importa en la UE”, ja que el tailandès ha disminuït en favor del procedent de Cambodja i Myanmar.

Comparteix

Icona de pantalla completa