Diari La Veu del País Valencià
CulturArts selecciona huit curtmetratges valencians per al programa ‘Curts 2014’

Europa Press / València

CulturArts ha seleccionat huit curtmetratges valencians per al catàleg en DVD del programa ‘Curts 2014’, amb el qual es pretén promocionar i donar a conèixer la producció anual del curtmetratge valencià en festivals nacionals i internacionals, així com en la indústria audiovisual, informa la Conselleria de Cultura.

En l’acta del jurat s’ha destacat la varietat de formats en una convocatòria a la qual s’han presentat un total de 71 curtmetratges. En la convocatòria de 2013, es van presentar 37 curtmetratges el que suposa un increment de quasi el cent per cent en 2014.

Després de visionar i valorar els curtmetratges presentats a la convocatòria organitzada per CulturArts, el comitè de selecció, ha decidit incloure en el catàleg DVD els curtmetratges ‘Ezequiel i la galga María’, un curtmetratge de ficció dirigit per Eva Marín i produït per TV ON; ‘Bikini’, dirigit per Óscar Bernàcer, que va obtenir el primer premi al Festival de Curtmetratges de Medina del Camp i ha comptat amb ajudes a la producció de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; ‘Vida salvatge’, un curtmetratge de ficció dirigit per Álvaro Yebra; i ‘3/105’, un curtmetratge de ficció dirigit per Diego Opazo i Avelina Prat.

Completen la llista ‘El lladre de cares’, un curtmetratge d’animació dirigit per Jaime Maestro, que ha comptat amb les ajudes a la producció de la Conselleria; ‘Bine ati venit in casa pixa’, un curtmetratge documental dirigit per Alberto Gutiérrez i Jaume Quiles; ‘Onemoretime’, un curtmetratge d’animació dirigit i produït pel col•lectiu Vualà d’Animacions; i ‘La ropavejera’, un curtmetratge de ficció dirigit per Nacho Ruipérez, que ha comptat amb ajudes a la producció de la Conselleria.

Amb l’edició del DVD que acompanya el catàleg i a l’accés on-line a través de la web de l’IVAC, els directors i productors d’aquests set curtmetratges valencians tenen un instrument molt útil per obrir noves fronteres i trobar nous públics per a les seues pel•lícules. Des de la seua creació al 2008, el programa Curts ha sigut la plataforma més important de la promoció dels curtmetratges valencians.

El programa també ha sigut fonamental perquè els curtmetratges valencians hagen sigut premiats o nominats en aquests últims anys als premis Goya, així com en molts altres festivals i esdeveniments cinematogràfics.

El programa ‘Curts’, recorda la Generalitat a través d’un comunicat, va nàixer amb l’objectiu de promoure a nivell nacional i internacional els curtmetratges valencians, però també ha volgut reivindicar el curt com a format que ocupa el seu propi espai, obert al futur i a les noves pantalles i formes de difusió de l’audiovisual que ens han aportat en els últims anys les noves tecnologies digitals.

El programa Curts també proporciona un diagnòstic anual de la situació de l’audiovisual valencià i sobre les seues tendències, estils i interessos.

Els set curtmetratges que van ser seleccionats per a la participació del catàleg ‘Curts 2013’ sumen ja més de 270 seleccions en diferents festivals de cinema de nivell tant nacional com internacional. Molts dels curts seleccionats ja porten acumulats diversos premis en festivals, com Misteri, de Chema García Ibarra, que ha acumulat més de 40 premis en festivals tan importants com el Festival de Gijón, Mecal Short de Barcelona, la Berlinale o Chicago International Film Festival.

Han obtingut nombrós premis i acumulen participacions en festivals els curts d’animació The Day I killed My Best Friend d’Antonio J. Bust Algar i Via Tango, d’Adriana Navarro, que va estar nominat en la categoria de Millor Curtmetratge d’animació en la passada edició dels Goya. També ha tingut una notable trajectòria en festivals Lucas, d’Alex Montoya, que va obtenir el Premi al Millor Curtmetratge en el Festival de Màlaga de 2013.

Finalment els curts documentals La Fàbrica de Luz, d’Avelina Prat, i Espartero, de Paco Barreda i Óscar G. Romà, han sigut seleccionats i premiats en nombrosos festivals nacionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa