Diari La Veu del País Valencià
El Grup de Recuperació de la Memòria Històrica de Benassal i el CEM, Premis Maestrat Viu 2014
RedactaVeu / Albocàsser

L’associació benassalenca rebrà el Premi Seidia a la iniciativa col•lectiva anual que reconeix els treballs d’investigació i la difusió dels experiments de la Legió Còndor als pobles de l’Alt Maestrat l’any 1938, concretament a Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes, a través d’una exposició.

Aquest episodi de la Guerra Civil, del qual l’any passat es va complir el 75 aniversari, era desconegut i inèdit fins que el GRMH de Benassal el va traure a la llum.

Per la seva part, el Centre d’Estudis del Maestrat ha sigut reconegut amb el Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col•lectiva per més de 30 anys de dedicació a recollir, investigar i defendre la història i la cultura del Maestrat i incrementar progressivament les seues publicacions en valencià.

El col•lectiu es va fundar l’any 1982 a Benicarló i des d’aquell moment han publicat 91 butlletins periòdics i 64 publicacions editorials que és el fons editorial més complet de tota la comarca històrica del Maestrat.

A més, el col•lectiu ha organitzat 13 edicions de les Jornades Culturals de Maestrat i ha col•laborat i participat en desenes de congressos, seminaris, cursos, trobades i reunions.

Incentiu per a noves iniciatives

Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més de valorar les personalitats que són referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives que siguen la continuació dels esforços sorgits durant els segles XIX i XX.

En aquest sentit, el president de la entitat Josep Messeguer-Carbó explica que els Premis Maestrat Viu són “una proposta en positiu de les quals el nostre col•lectiu fa i farà per cohesionar el nostre Maestrat, que configura un territori de cruïlla estratègicament important per al futur de la nostra cultura, i que potenciarem com a punt de trobada i de normalitat per al valencià”.

El representant del col•lectiu també ha recordat que els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats en assistir a l’acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del correu electrònic de Maestrat Viu [email protected], fins el dimecres 14 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

L’acte tindrà lloc a la Sala Gòtica del Castell de Peníscola el pròxim dia 17 de maig i serà conduït per les periodistes Amàlia Garrigós i Taray Cuartiella, que compartiran escenari amb la cantant valenciana Aitana Ferrer i el pianista Enric Murillo.

Comparteix

Icona de pantalla completa