Diari La Veu del País Valencià
El fracàs del negoci dels residus dissenyat pel PP
RedactaVeu / València

El portaveu socialista de Medi ambient en Les Corts, Francesc Signes, ha denunciat la “desastrosa” situació de la gestió dels residus al País Valencià i el “fracàs” del model de consorcis imposat pel Consell.

Així mateix, ha denunciat que “han passat entre vuit i deu anys des de la constitució dels consorcis de residus i encara no s’han construït les plantes o abocadors adjudicats” i ha insistit que “la raó d’aquesta situació és la planificació imposada pel Consell i l’invent dels consorcis com a instrument de negoci”.

Els residus municipals són gestionats per consorcis controlats per la Generalitat i les diputacions, que ostenten el 40% de la seua participació.

Per a Signes, “es tracta d’un model únic a l’Estat espanyol, l’objectiu del qual és assegurar la privatització de la gestió dels residus i decidir les adjudicacions dels contractes”.

Referent a açò, recorda que “des del Consell s’ha impedit tota iniciativa de gestió municipal dels residus”. Així mateix, denuncia que “el nombre i distribució dels consorcis s’ha realitzat en funció d’assegurar un volum de residus rendible per a l’explotació privada” al mateix temps alerta que “aquest model implica un sobrecost que estan assumint els ciutadans, perquè han de pagar un benefici empresarial i un transport excessiu fins a les plantes o abocadors”.

El diputat ha indicat que “en tots els consorcis s’incompleix el principi de proximitat, que és bàsic en la gestió de residus perquè disminueix les distàncies del transport i permet plantes xicotetes amb menys impacte ambiental i social”. També indica que “el Consell ha sigut incapaç de generar el consens social necessari per a construir les instal•lacions de tractament i eliminació de residus previstes” per al País Valencià.

Gestió d’un servei públic “i no d’un negoci privat”

Finalment, Signes ha denunciat que, en aplicació de la Llei estatal de Racionalització de les Entitats Locals, aprovada al desembre de 2013, els consorcis passen a integrar-se en la Generalitat, perquè és qui ostenta la majoria de la participació, i formen part del seu pressupost.

Per al diputat socialista, “el Consell solament volia controlar les adjudicacions dels contractes dels consorcis i ara s’ha convertit en el seu màxim responsable”.

Pel que fa a açò, indica que “la consellera Bonig ha d’elaborar urgentment un pla que acabe amb el caos actual” i exigeix que “els residus es gestionen amb els criteris d’un servei públic i no d’un negoci privat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa