Una exposició donarà a conèixer en Les Corts la Batalla d'Almansa

Cotino ha valorat el treball que està desenvolupant el consistori d'Almansa per a recordar i difondre l'esdeveniment històric
22 abril 2014 01:00h
RedactaVeu / València

Així ho ha anunciat el president del Parlament valencià, Juan Cotino, després de la trobada que ha mantingut amb el president de la Diputació d'Albacete i alcalde d'Almansa, Francisco Núñez, per a coordinar activitats sobre aquest fet històric, esdevingut durant la Guerra de Successió Espanyola després de la mort de Carlos II, últim rei de la Casa d'Àustria.

Cotino i Núñez, que han comparegut posteriorment davant els mitjans de comunicació davant del citat quadre, han destacat la "estreta" col·laboració que mantenen Les Corts i l'Ajuntament d'Almansa per a acostar als ciutadans aquesta batalla i el seu significat, amb la victòria de Felip V i la pèrdua dels furs dels Regnes de València i Aragó.

El president de la Cambra valenciana, que no ha concretat la data en la qual se celebrarà la citada exposició, ha valorat el treball que està desenvolupant el consistori d'Almansa per a recordar i difondre l'esdeveniment històric. Aquesta localitat acull des d'aquest divendres, 25 d'abril, i fins al diumenge, 27 d'abril, diferents actes per a commemorar els 300 anys del final de la Guerra de Successió.

Entre aquests activitats està la recreació històrica internacional de la Batalla d'Almansa i desfilades dels grups que hi van participar; la instal·lació i obertura al públic del campament històric i d'un mercat barroc; la inauguració d'una mostra fotogràfica titulada '2013, una recreació inesperada' i d'una exposició temporal anomenada 'Un quadre per a un rei' en el Museu de la Batalla d'Almansa, un concert, una missa 'ProPacis', espectacles de música i dansa i degustacions de menús i tapes 'Sabors del Barroc'.

Juan Cotino ha explicat que l'Ajuntament de la localitat manxega ha impulsat "un estudi amb detalls dels personatges" que van intervenir en la citada batalla i amb "els llocs exactes" en els quals va transcórrer i que apareixen en el quadre, a més d'apuntar que la mostra que s'està organitzant en Les Corts s'emmarca en aquest context. "Es recrea un fet històric de vital importància per a la nostra terra en el qual allò important és la col·laboració entre dues comunitats autònomes i dos pobles germans", ha exposat Cotino.

El president del Parlament valencià ha assenyalat que amb l'exposició que acollirà Les Corts es pretén que "la gent puga visitar el quadre" de Buonaventura Liglio i Philippo Pallota i conèixer el seu contingut, tota la informació que transmet i el significat que té, atès que es recrearà amb detall la pintura, que té unes dimensions de 3,91 metres per 1,60 metres.

Per la seua banda, Francisco Núñez ha assenyalat que la col·laboració deLes Corts en la difusió de la Batalla d'Almansa forma part dels acords institucionals que l'ajuntament d'aquest municipi està impulsant per a donar a conèixer aquest fet històric i la seua transcendència. En el cas del Parlament valencià, Núñez ha indicat que la Cambra Valenciana té el que es considera "la joia de la corona", el quadre que mostra la batalla.

El president de la Diputació d'Albacete i alcalde d'Almansa ha ressaltat que després de les negociacions dutes a terme amb el Museu del Prado, propietari de la pintura, i Les Corts s'ha acordat que l'obra isca d'aquest emplaçament i es trasllade al municipi castellà-manxec per a exposar-lo i que hi puga ser visitat.

Francisco Núñez ha afirmat que no es tracta de "una foto fixa" sinó d'un treball que "relata tots els detalls de la batalla" i ha valorat el "estudi detallat" fet per a conèixer-los. Quan siga traslladat a Almansa, el llenç es mostrarà al Museu Batalla d'Almansa, en el qual ja hi ha una rèplica d'aquesta obra.

L'alcalde ha asseverat que, segons l'indicat pel Museu del Prado, la pintura podria hi romandre entre tres i sis mesos i ha detallat que es pretén que puga estar allí en la pròxima recreació que s'organitze.

Núñez ha manifestat, d'altra banda, que tots els actes organitzats entorn de la Batalla d'Almansa pretenen ser "un homenatge a la pau des del record de la Guerra de Successió". Igualment, ha assegurat que el 25 d'abril de 1707 "va marcar la història d'Espanya, d'Almansa i del Regne de València".
 
next