Diari La Veu del País Valencià
Christian Felber despulla les contradiccions de l’economia dels diners
RedactaVeu / València

El primer sorprés per les ‘altes expectatives’ que va despertar la xarrada va ser el propi conferenciant. Més de 400 persones van abarrotar el dimarts el paranimf de la Universitat de València, que es va quedar xicotet, i l’aula magna pròxima. El canal de televisió per internet de la universitat també va transmetre en directe l’esdeveniment (http://mediauni.uv.es/tv).

Felber és un expert despullant contradiccions. Va explicar aquesta anècdota: ‘Un professor va preguntar a un alumne què volia estudiar i aquest va respondre: Ètica i Economia. Doncs… hauràs de triar’, va concloure el mestre.

Del sistema econòmic imperant, Felber va destacar les seues tres contradiccions bàsiques. Primera: si l’objectiu de tota activitat econòmica és satisfer les necessitats bàsiques de les persones, el bé comú, (com reconeixen la majoria de les constitucions) per què l’economia actual té com a objectius els diners i el benefici?.

La segona, una contradicció ètica. Per què l’economia funciona sota els principis de la cobdícia, l’ambició, l’avarícia, la desigualtat, la corrupció, l’explotació, la desconfiança, la rivalitat i l’egoisme? Hauria de basar-se en valors en els quals tots estem d’acord: la cooperació, la confiança, la lleialtat, la solidaritat, l’equitat, la justícia, la igualtat, la transparència. Per a Felber: ‘les virtuts humanes poden conduir a l’èxit empresarial. La competència, el factor motivador de la qual és la por, consisteix que, si jo guanye tu perds, mentre que en la cooperació els dos tenim la mateixa meta i aconseguim junts l’èxit. És més raonable cooperar que competir’, va assegurar.

La definició de l’èxit és la tercera contradicció. És una qüestió de mètode: ‘Els assoliments d’un estat o d’una empresa es mesuren en Producte Interior Brut i en resultats empresarials. Mesuren l’objectiu mitjançant un mitjà, els diners, quan el que haurien de mesurar és si aconsegueixen l’objectiu de promoure el bé comú de la societat’, afirma Felber, que proposa un Balanç del Bé Comú amb 17 indicadors per valorar la qualitat ètica d’empreses i institucions.

El professor austríac reconeix: ‘la roda ja està inventada, no he fet més que recopilar una sèrie de valors universals’ . Llança el seu particular “sí es pot”: la solució a l’atzucac de l’economia sense valors és ‘avançar cap a una democràcia real. L’ordre econòmic no és una plaga, és un programa polític que els ciutadans podem canviar’, assegura. Sí hi ha alternativa.

Organitzar-se en empreses, grups socials, municipis, perquè la societat decidisca i impulse els valors que vol. Mil empreses de 15 països ja s’han sumat al moviment de l’Economia del Bé Comú en solament dos anys. Mentre Christian Felber seguirà resolent contradiccions: anuncia per enguany la creació d’un Banc Democràtic.

Comparteix

Icona de pantalla completa