Diari La Veu del País Valencià
Un raig latent, origen de l’incendi de Torrent

RedactaVeu / València

La principal línia de recerca que s’està seguint és que l’incendi forestal que ha afectat els termes municipals de Godelleta, Xiva i Torrent va ser provocat per un raig latent, amb un primer focus inicial, segons fonts de la Conselleria de Governació. En una primera estimació, l’incendi forestal ha afectat a unes 320 hectàrees d’arbrat i matoll.

L’incendi es troba en el moment de redactar aquesta informació, “estabilitzat i sense flama”.

Les persones que van ser desallotjades, entorn de 2.900, ja poden tornar a les seues propietats, ja que la carretera que estava tancada al trànsit ja està oberta. La major part d’aquestes persones es van allotjar en cases de familiars, si bé 28 de les persones desallotjades van passar la nit en el poliesportiu del Vedat i 16 en l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE)”.

Durant l’incendi es van produir talls en el subministrament elèctric de gas, “per la qual cosa s’està treballant per restablir-los”.

Segons Castellano, “durant la nit no s’ha produït cap incident personal i, respecte als danys en habitatges i béns personals, es realitzarà una primera revisió mèdica ara que estan oberts els accessos”.

En l’extinció del foc han participat brigades d’Emergència de la Generalitat i de Diputació, Bombers del Consorci de València, Bombers Municipals de València, Unitat Militar d’Emergències, agents mediambientals, Protecció civil, CICU, Guàrdia Civil, Policia de la Generalitat, policies locals i tècnics d’emergències.

Què són els raigs latents?

No sempre un raig produeix flames de forma imminent. A voltes tarden a manifestar-se. Així, en determinades condicions, sobretot si ha plogut o la humitat és molt alta, la caiguda d’un raig sobre un arbre pot originar una combustió interna molt lenta (per la falta d’oxigen a l’interior del mateix arbre) o en les mateixes arrels, sense que creme per fora de manera immediata a la presència d’aquesta descàrrega elèctrica.

Precisament l’absència d’oxigen a l’interior de l’arbre provoca que no apareguen les flames i que la combustió siga molt lenta dins del mateix. Una vegada retirada la tempesta (en alguns casos 24 o 48 hores després de la caiguda del raig), quan canvien les condicions meteorològiques, pot haver-hi un descens de la humitat i açò provocarà que el foc puga eixir a l’exterior i originar un incendi.

Risc màxim d’incendis

Per altra banda, Governació ha decretat per a hui dimecres, 23 d’abril, el nivell 3 de preemergencia, risc màxim d’incendis forestals en les comarques centrals del País Valencià.

El nivell 3 de preemergencia o risc màxim d’incendis forestals suposa la prohibició de realitzar qualsevol tipus de foc, fins i tot en les zones recreatives autoritzades i habilitades a aquest efecte.

L’Agència Estatal de Meteorologia preveu per a hui “poc nuvolós o buidat. A l’interior nord intervals nuvolosos a la vesprada, amb probabilitat d’algun ruixat en general feble i dispers acompanyat de tempesta. Temperatures mínimes sense canvis o en descens lleuger. Màximes en ascens lleuger a moderat. Vents de component oest fluixos, amb brises en el litoral”.

Davant aquesta situació, el CCE manté contacte directe amb tots els ajuntaments i organismes d’emergència afectats amb la finalitat d’informar-los de la situació i evolució de la preemergencia prevista per a la jornada de hui.

El CCE i la Conselleria han fet una crida a la prudència de la societat en general per a evitar, en la mesura del possible, possibles incendis forestals i a respectar i complir en tot moment les normes que es deriven de decretar preemergencia per risc d’incendis forestals.

Consells sobre incendis forestals: no enceneu foc en cap concepte; no fumeu mentre es camina per la muntanya, ni llanceu burilles o fòsfors des de vehicles; no utilitzeu artefactes o material explosiu com petards, masclets, carcasses, etc; Mai llanceu brosses, dipositeu-les en el contenidor del municipi més proper; en la muntanya o en els seus voltants mai s’han de llançar artefactes o material explosiu competards, masclets, carcasses, etc., ni utilitzeu sense autorització eines o motors que puguen produir una espurna o un foc; si detecteu un incendi, cal comunicar-ho immediatament al telèfon ‘112 Comunitat Valenciana’, sense pensar que algú ho haurà fet ja o donar avís a les autoritats més properes, en cas d’incendi, seguiu en tot moment les indicacions que vos siguen donades pel personal que té atribuïdes les missions de vigilància i extinció.

Comparteix

Icona de pantalla completa