Diari La Veu del País Valencià
Mor el poeta i escriptor tortosí Gerard Vergés
ACN / Tortosa

Gerard Vergés i Príncep va nàixer a Tortosa el març del 1931, farmacèutic i professor universitari d’ofici, va iniciar la seva carrera literària l’any 1981 amb la publicació del poemari L’ombra rogenca de la lloba, amb la qual va guanyar el premi Carles Riba.

Tot i que abans, en la postguerra, Vergés ja va ser un dels fundadors de la revista Geminis, publicada entre 1952 i 1961, on van col·laborar escriptors i intel·lectuals com Manuel Ribas Piera, Alfonso Carlos Comín, Francisco Casamajó, o Manuel Pérez Bonfill.

Precisament, la revista Geminis va ser la primera en publicar una esquela en català, des del 1939, amb motiu de la mort de Carles Riba.



Com a traductor, destaca la seva versió dels sonets de William Shakespeare, premi Serra d’Or l’any 1994, i també va guanyar el premi Josep Pla amb Tretze biografies imperfectes l’any 1985. Altres publicacions han estat, El pintor tortosí Antoni Casanova, Eros i Art, premi Josep Vallverdú l’any 1990; i Alfabet per a adults.

La seva poesia completa ha estat traduïda al castellà de mà de Ramon García Matos en el volum La raíz de la mandrágora l’any 2005. El seu darrer poemari, El jardí de les delícies ha estat, precisament, un dels llibres més venuts a les Terres de l’Ebre dels autors locals en aquesta Diada de Sant Jordi.


El 22 de maig de 2009 va rebre la Medalla d’Or de la ciutat de Tortosa, i l’any 1997 li va arribar el reconeixement de la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi.

Comparteix

Icona de pantalla completa