Diari La Veu del País Valencià
Les AMPAs exigeixen mantenir els exàmens de setembre
RedactaVeu / València

Representants de la Confederació Catòlica d’APAs i AMPAs (CONCAPA), de la Confederació Valenciana d’APAs (COVAPA) i de la Confederació d’AMPAs Gonzalo Anaya, s’han reunit amb la consellera d’Educació Mª José Catalá per a plantejar-li reivindicacions i inquietuds comunes sobre tres temes d’especial rellevància i incidència en el sistema educatiu del País Valencià, com són les dates dels exàmens de setembre, la jornada escolar i el canvi de llibres de text derivat de la implantació de la LOMQE.

A la reunió, amb una durada superior a les dues hores, també van assistir el secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, la directora general d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística, Beatriz Gascó, el director general de Centres i Personal Docent, Santiago Martí i la inspectora general d’Educació, Nieves García.

Exàmens de setembre

Les tres organitzacions d’AMPAs es van manifestar en contra d’avançar al mes de juliol els exàmens de setembre en el curs 2013-2014 i d’avançar-los a juny en el curs 2014-2015. Consideren que és una mesura que “elimina oportunitats als alumnes amb matèries pendents i per tant els perjudica”.

Per als representants de més de 1.500 associacions de mares i pares d’alumnes, l’avançament dels exàmens extraordinaris a juliol o a juny, és una mesura “dirigida únicament a millorar la gestió i burocràcia dels centres, i que no persegueix millorar la taxa d’aprovats”. Consideren que perjudicarà els alumnes amb matèries pendents.

Per tot açò, CONCAPA, COVAPA i la Confederació Gonzalo Anaya tornen a sol•licitar que es mantinguen els exàmens de recuperació del mes de setembre i que durant el mes de juliol, l’alumnat amb matèries pendents puga assistir a classes de reforç en el centre.

En cas que l’Administració prosseguisca amb aquest projecte d’avançar les proves, amb la total oposició de les tres organitzacions, “esperem que com a mínim es retarden les proves fins a la segona quinzena de juliol i que no s’avancen a juny”, com ha anunciat la consellera d’Educació MªJosé Català.

Canvi de llibres derivat de la implantació de la LOMQE

En altre ordre d’assumptes, els representants de les AMPAs van traslladar a la consellera la seua preocupació davant el canvi de llibres de text derivat de la implantació de la LOMQE i el “desemborsament econòmic” que açò suposarà per a les famílies d’alumnat de 3r i 5è d’educació primària, en una situació actual d’especial dificultat per a moltes d’aquestes.

Van insistir en la necessitat de “poder reutilitzar els llibres de text el pròxim curs” i mantenir iniciatives impulsades per les APAs_AMPAs i consolidades en molts centres, totes dirigides a afavorir sistemes de reutilització dels llibres de text i minorar l’impacte econòmic que suposa per a les famílies la seua adquisició.

La consellera, segons s’informa en un comunicat de premsa, va exposar que almenys un 50% de les matèries de 3r i 5è de Primària es podran impartir “amb manuals de text reutilitzats i no serà necessari comprar-los nous” però, també va reconèixer, que açò segons la LOE, és “una decisió particular de cada mestre”.

Davant aquesta informació, les Confederacions d’AMPAs van sol•licitar a la titular d’Educació inversió o “diners” per a poder adquirir l’altre 50% de llibres de text nous que hauran d’adquirir les famílies per a crear els bancs de llibres o projectes de reutilització en els centres educatius.

Per a les tres confederacions és un moment “idoni” per a la creació de bancs de llibres per la implantació progressiva de la nova llei educativa. Amb açò, sostenen, “es compensaria la desaparició de la convocatòria de les ajudes als llibres de text extingida aquest curs” 2013-2014 i al seu torn es fomentarien entre les famílies, escolars i docents “els valors educatius de la reutilització dels llibres de text”.

Com a primeres conclusions de l’estudi realitzat per la Conselleria -actualment en desenvolupament-, almenys el 50% dels llibres de text necessaris per a l’alumnat de 3r i 5è d’educació primària hauria de poder reutilitzar-se el pròxim curs 2014/2015.

Respecte als necessaris canvis a realitzar, la consellera determina amb seguretat el llibre de la ja extingida matèria Coneixement del Medi, ara Ciències Naturals i Ciències Socials per qüestions de currículum i el d’Anglès per qüestions metodològiques, si bé aquests canvis poden evitar-se si el contingut dels llibres es complementa.

Pel que fa a la nova matèria Cultura del poble valencià (5è Primària, una hora a la setmana), anuncia que els materials seran elaborats per la Conselleria, la qual cosa no implicarà cap cost a les famílies. En relació al sistema biblioteca d’aula, adquireix el compromís de realitzar un estudi de viabilitat.

Jornada continuada

Els representants de les tres confederacions d’associacions de pares i mares d’alumnes traslladaren a la consellera la “inquietud” que ha provocat la possible implantació en alguns centres de la jornada continuada de forma experimental, al mateix temps que denuncien “l’absoluta falta d’informació i l’absència de convocatòria” de la Mesa de Pares per a conèixer i participar en l’establiment de criteris a aplicar.

Al mateix temps, posen de manifest que, en alguns casos, aquesta falta d’informació ha provocat certes irregularitats en el procés de votació de les famílies, “de les quals hem sigut coneixedors després d’haver-nos traslladat la seua inquietud determinats representants de nostres APAs i AMPAs”.

Les tres confederacions coincideixen a assenyalar que aquest és un tema “de gran importància social”, en el qual intervenen nombrosos factors a tenir en compte “i que ha provocat en alguns casos enfrontaments entre famílies, qüestió que volem evitar”.

Reivindiquen a la consellera que les mesures que s’apliquen tinguen en compte l’interès de l’alumnat, com a únic destinatari del fet educatiu.

De prosseguir amb la implantació amb la jornada continuada, les tres organitzacions d’AMPAs demanen que es regule al màxim tot el procés de consulta a les famílies “per a evitar greuges i respectar la decisió de les famílies”.

La consellera Català va manifestar la seua voluntat d’adoptar una decisió sobre aquest tema “tenint sempre en compte les famílies”, ja que aquest és un tema que els afecta directament i va anunciar que és la seua intenció “articular un procediment de debat i consulta durant el pròxim curs respecte a la normativa que regularà els possibles models de jornada”, que incorporarà aquelles qüestions que s’hagen pogut detectar després de l’experiència de l’aplicació del programa experimental.

Les organitzacions d’AMPAs platejaren a la consellera la possible implantació d’un sistema que, igual que ara fan amb el tipus de centre (públic o concertat), l’opció lingüística (castellà o valencià), o les creences (religió o alternativa), “ens permeta a les famílies triar de forma individualitzada quina tipus de jornada volem, sense necessitat d’estar subjectes sempre a la decisió col•lectiva adoptada després d’una votació”.

En tot cas, els representants de les AMPAs anuncien que no retrocediran en les seues exigències en aquells centres educatius amb jornada continuada, que són garantir la continuïtat dels menjadors i les activitats extraescolars fins a les 17 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa