Cotino: 'Proposar la independència és una absoluta irresponsabilitat'

PSPV i Compromís lamenten el ‘poc de respecte’ del PP cap a les institucions i EUPV no acudeix al discurs institucional del 25 d’abril
25 abril 2014 01:00h
Europa Press / València
 
En aquesta línia, ha defensat que, després de l’aprovació de la Constitució i dels estatuts de les 17 comunitats autònomes, més Ceuta i Melilla i, després de la incorporació a la Unió Europea, "formem part d’un tot". Així mateix, Cotino ha defensat la senda del diàleg i els acords: "Fa falta aprendre de l’experiència històrica i hem comprovat que és millor la reforma amb acords que les ruptures", ha dit.
 
En aquest sentit, ha recordat la figura del mort Adolfo Suárez i la del rei Juan Carlos I perquè "van fer possible la realitat constitucional que empara a tots i que tots hem de defensar".
 
Així mateix, ha afirmat que el poble valencià "és diferent a qualsevol altre" perquè "tenim la nostra pròpia identitat, nostra senyera, la nostra llengua i els nostres costums". Malgrat aquestes singularitats, ha continuat, "respectem a tots els altres, de la mateixa manera que demanem que ens respecten".
 
El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha apuntat que aquesta data és la d’una derrota (en referència a la Batalla d'Almansa) però amb l'Estatut d'Autonomia el País Valencià "ha aconseguit una victòria perquè els valencians tornen a tenir autogovern". No obstant açò, el PP ha intentat "menysvalorar la sobirania de Les Corts", ja que "es troben xapades la meitat de l’any", ha lamentat.
 
El síndic de Compromís, Enric Morera, ha apuntat que el 25 d’abril ha de ser un dia "per reivindicar els valencians". "No ens podem quedar només en la celebració perquè ens estem quedant sense l’autogovern. Cal començar un nou camí i Compromís treballarà perquè el canvi siga una realitat", ha agregat.
 
Premiats
 
Amb motiu de la commemoració del 25 d’abril, 'Dia de Les Corts Valencianes', aquesta institució ha volgut reconèixer enguany la labor dels funcionaris de la preautonomia -1976-1982- i distingir-los amb l'Alta Distinció Francesc de Vinatea.
 
S’ha premiat cinc persones que "van treballar calladament i amb decisió des de llocs tècnics en aquells anys: Vicent Miquel, secretari del Consell Preautonòmic; Manuel Vela -mort al 2009-, Rafael Tamarit i Enrique Lucca, responsables de la Tresoreria en els Consells preautonòmics; i la primera lletrada de Les Corts, Júlia Sevilla.
 
Dels grups que componen la Càmera, ha destacat l’absència dels representants de EUPV, mentre que de Compromís només ha assistit el seu portaveu, Enric Morera. Pel que fa al PP, han assistit 27 dels seus 54 diputats; mentre que del PSPV, han acudit 26 dels seus 33 diputats.
 
next