Diari La Veu del País Valencià
Oposició i sindicats exigeixen dimissions per l’incendi de Cullera
RedactaVeu / València / Cullera

La presidenta del grup socialista en les Corts, Ana Barceló, ha assegurat després de l’incendi registrat en la muntanya de Cullera causat per un castell de focs artificials que “quan un responsable polític se salta els advertiments del 112 de risc extrem d’incendi ha de dimitir, perquè ha posat en perill béns i persones”.

Així s’ha pronunciat en un comunicat la diputada en relació a l’actuació de l’alcalde de la localitat, Ernesto Sanjuán, en la disparada del castell amb motiu de la Baixà de la Verge malgrat que s’havia decretat en tot el País Valencià la preemergència nivell 3 per risc màxim d’incendis forestals, que prohibeix realitzar qualsevol tipus de foc fins i tot en zones autoritzades.

Per a Barceló, aquest cas “posa en evidència una irresponsabilitat tant per part de l’alcalde de Cullera com del conseller Serafín Castellano, “qui ha de donar explicacions sobre si va donar les ordres oportunes perquè el castell no es disparara o, per contra, va donar el silenci per desposta”.

A judici de Barceló, el titular de Governació “no solament ha d’obrir expedient i depurar responsabilitats pel que fa a aquesta greu negligència, sinó que si existeixen responsabilitats penals ha de personar-se”.

Així mateix, ha subratllat que “ha d’aplicar el decret 24/01 de 2014 que regula el procediment per a repercutir els costos de la mobilització de recursos que hagen sigut necessaris per a extingir l’incendi, en aquest cas al responsable que va donar l’ordre de mantenir un espectacle pirotècnic malgrat l’alerta de preemergència de nivell 3”.

“Han de demanar explicacions a l’alcalde, obrir expedient i que es depuren responsabilitats de tot tipus, ja que va posar en perill, no solament la muntanya, sinó també els habitatges i els ciutadans. És un responsable polític el que pren la decisió, per açò hauria de fer-se càrrec econòmicament de les despeses que haja comportat la intervenció i no repercutir-ho en els diners de tots els ciutadans, ja que va ser ell qui va decidir continuar amb l’espectacle pirotècnic assumint les conseqüències sota la seua responsabilitat”, ha agregat la diputada.

>

Morera: “El llançament del Castell en eixes condicions és una barbaritat”

També el portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, ha reclamat que s’assumisquen les responsabilitats polítiques pertinents per part dels qui van autoritzar la “barbaritat” de llançar el castell de focs artificials en una situació de preemergència nivell 3 per risc màxim d’incendis.

El síndic de la coalició ha anunciat que demanaran la compareixença urgent del conseller de Governació, Serafín Castellano, en les Corts com a responsable de la prevenció d’incendis de la Generalitat, atès que “és inaudit que existint un nivell d’alerta 3, que impedia realitzar activitats pirotècniques” es llançara finalment el castell, provocant una de les carcasses l’incendi en la muntanya.

“Demanarem que s’assumisca la responsabilitat política per part dels responsables, ha d’haver-hi mesures sancionadores i responsabilitats polítiques per part de qui o els qui van autoritzar aquesta barbaritat”, ha agregat.

Morera ha ressaltat que “no és suficient un expedient sancionador” i ha lamentat que els ciutadans estan “farts de veure com es mal gestionen els interessos públics i ningú assumeix les seues responsabilitats polítiques”.

Ponce: Responsabilitats penals “per posar en perill” vides humanes

Per la seua banda, el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, ha assenyalat que “tot apunta a l’existència de responsabilitats penals respecte a l’actuació de l’alcalde de Cullera, Ernesto Sanjuán, en exigir la realització del castell de focs artificials amb forts vents de ponent i amb alerta 3, incomplint tota la normativa sobre prevenció d’incendis”.

La coalició nacionalista reclama la dimissió d’Ernesto Sanjúan tant d’alcalde de Cullera, com de diputat de turisme en la Diputació de València.

Avís del Consorci de Bombers

“Un polític amb aquestes responsabilitats no pot saltar-se a la torera tota la normativa vigent, Sanjuán va posar en perill la vida de moltes persones, generant un desastre ecològic que tardarà dècades en recuperar-se. La seua responsabilitat per empenyar-se que es disparara el castell és patent. Si l’alcalde de Cullera no dimiteix i el seu partit no fa res al respecte, les responsabilitats es carregaran sobre Serafín Castellano i Alberto Fabra”, ha conclòs Ponce.

Des de Compromís per Cullera han denunciat la “gravíssima negligència” que va suposar disparar el castell de focs de “la Baixà” en una jornada on quedava prohibit fer qualsevol tipus de foc.

“Sanjuán ha demostrat ser un autèntic irresponsable però des de Compromís per Cullera no ens és estranya la seua conducta. Sanjuán representa la línia dura del Partit Popular que pensa que amb espectacles i esdeveniments pot acontentar la ciutadania mentre ell i el seu govern continuen embutxacant-se els diners dels contribuents, de vegades de maneres ben fosques”.

“Sanjuán ha cremat els diners de tota la ciutadania de Cullera i ara també ha cremat la nostra muntanya”, denuncien.

Per aquest motiu, des de Compromís per Cullera no sols exigeixen que es depure la responsabilitat patrimonial que s’haja derivat del sinistre sinó que també demanen que s’òbriga una causa judicial per a esclarir la possible responsabilitat penal que se’n deriva d’aquesta negligència i demanen que la Generalitat Valenciana actue d’ofici.

“Per culpa de la conducta irresponsable i negligent, Ernesto Sanjuán es pot enfrontar a una denúncia per un delicte d’imprudència temerària i l’Ajuntament de Cullera és possible que haja de fer front a una multa d’un mínim de 300.000 € i que per descomptat, haurem de pagar amb els impostos de tota la ciutadania i que encara enfonsaran més en la misèria les nostres arques municipals”.

EUPV: “Recerca per la gravíssima irresponsabilitat”

El portaveu adjunt d’EUPV en les Corts, Lluís Torró, ha qualificat “d’intolerable” i de “gravíssima irresponsabilitat” la decisió de l’Ajuntament de Cullera de disparar el castell de focs artificials de l’inici de les festes del poble i ha reclamat a la Conselleria de Governació que òbriga una recerca sobre aquest tema.

En un comunicat, Torró ha assenyalat que “no es pot comprendre de cap de les maneres que l’Ajuntament no modificara l’enclavament del castell de focs, tenint en compte les condicions meteorològiques del dia”, amb calor i vent, “i amb l’agreujant afegit del nivell 3 de premergència decretat per la Generalitat, pel risc màxim d’incendis”.

Per açò, considera que es tracta d’una greu irresponsabilitat “que ha de ser investigada per la Conselleria de Governació, perquè podríem estar parlant d’un delicte contra el medi ambient per part del Consistori”. Així, ha exigit al conseller Serafín Castellano “que tinga mà dura contra els responsables d’aquests fets” i ha reclamat la seua compareixença en les Corts per a explicar els detalls d’aquest incendi.

“Esperem també una resposta immediata del Consistori de Cullera sobre per què no va atendre el nivell de preemergència, decretat per la Generalitat”, ha incidit el diputat, que ha recordat, a més, que la muntanya de Cullera “pateix cada any sense excepció, i amb motiu d’aquest castell de focs artificials que es dispara després de la festa de la Baixà, incendis de menor o major consideració”.

“Enguany ja és la gota que satisfà el got, amb veïns desallotjats i amb flames al voltant de tota la muntanya. Ja és hora que s’actue i es prohibisca que aquest castell es dispare en la muntanya”, ha incidit.

Castellano es limita a dir que hi haurà sancions, però no concreta contra qui

El conseller de Governació, Serafín Castellano, per la seua banda, ha afirmat que hi haurà mesures sancionadores per l’incendi declarat en la muntanya de Cullera atès que el nivell de preemergència nivell 3 prohibia fer qualsevol tipus de foc, encara que ha precisat que “caldrà esperar al fet que es resolga l’expedient per a determinar qui és el responsable”.

Com que estava prohibit realitzar qualsevol tipus de foc fins i tot en les zones autoritzades “perquè açò estableix la legislació” ara, per tant, “s’actuarà conforme a la mateixa”, es va limitar a dir el conseller.

Preguntat sobre si es prendran mesures sancionadores, va indicar que “efectivament, sempre que hi ha incompliment de la llei o de la normativa es prenen mesures, com no pot ser d’una altra manera”. “Si hi ha una denúncia hi haurà un expedient sancionador amb tota la normalitat del món”, va incidir.

Així mateix, respecte a si les sancions aniran contra l’Ajuntament de Cullera per permetre el llançament, ha indicat que es faran “conforme al que resolga l’expedient” i de moment “no sabem qui tindrà o no tindrà la responsabilitat” sobre l’ocorregut. “Caldrà veure l’expedient, s’actuarà amb tota la normalitat, complint la normativa i el pla d’incendis, que para açò està”, ha conclòs.

L’STAS denuncia que alcaldes i festers se salten les recomanacions dels bombers

Finalment, des de STAS Consorci Bombers València han denunciat públicament la situació a la qual dia a dia s’enfronten les dotacions de Bombers de la Diputació València i del Consorci Provincial “quan acudeixen a realitzar reguardes de prevenció com a conseqüència de les diverses festivitats que es donen per totes les comarques del Centre del País Valencià.

“En diverses ocasions tots els sindicats que tenen presència en el Consorci Provincial de Bombers de València han sol•licitat als seus responsables polítics que advertisquen els alcaldes que han de fer cas de les recomanacions de les dotacions de bombers, perquè fa temps que observem que qualsevol fester o alcalde se les salta i es provoquen situacions de perill per als ciutadans”.

El 112 va decretar dissabte Preemergència Nivell 3, amb la qual cosa els permisos per a actes pirotècnics quedaven anul•lats per risc d’incendis, però “en aquest cas algun ‘machote’ va decidir fer cas omís a la situació d’alerta i realitzar l’espectacle pirotècnic tot i que estava totalment desaconsellat”, denuncien. El resultat de realitzar l’espectacle pirotècnic amb alerta màxima ho podeu veure en les diverses fotos que corren pels mitjans socials i premsa, apunten des del sindicat.

Des de STAS-IV Bombers han volgut fer saber a l’opinió publica que “els recursos d’extinció són limitats” i que mentre estan ocupats atenent incendis provocats per “negligències” com la del passat dissabte, “els serveis d’emergència no poden atendre la resta de serveis com accidents de trànsit, incendis d’habitatge, rescats, etc… amb la qual cosa els ciutadans es queden en situació d’inseguretat”.

El sindicat conclou el seu comunicat desitjant que “cap ciutadà haja vist en perill la seua integritat física per la negligència que va provocar l’incendi de la muntanya a Cullera”, al temps que anuncia que “sol•licitarem la dimissió de l’alcalde de Cullera com a màxim responsable de la seguretat en el seu municipi” i que “instarem a la Conselleria de Medi Ambient que aplique la legislació vigent i sancione els responsables”.

Finalment, el sindicat felicita el “bon treball” dels companys que van intervenir en l’extinció d’aquest servei ja que “gràcies a la seua gran actuació va evitar situacions com les viscudes en l’incendi de Calicanto ocorregudes fa uns dies”.

Comparteix

Icona de pantalla completa