Més de 150 municipis tenen la denominació exclusiva en valencià

El procediment per al canvi de denominació està regulat en la Llei de Règim Local
28 abril 2014 01:00h
Europa Press / València
 
La major part de les poblacions que han sol·licitat canvis en el seu nom oficial han optat per la forma valenciana, com és el cas de Potries, realitzat recentment, o de les poblacions de Guadasséquies en 2011; Benigànim, El Puig de Santa Maria i Rafelbunyol, en 2012, i La Serratella i Callosa d'en Sarrià (que ja comptava amb la denominació en valencià) en 2013.
 
Del total de municipis que componen el mapa del territori, 396 són de predomini lingüístic valencià i 146 pertanyen a zones de predomini lingüístic castellà.
 
En concret, dels 396 municipis valencianoparlants, són ja 155 els que han optat per la denominació oficial exclusiva en la llengua pròpia, mentre que 33 municipis tenen aprovada la forma oficial bilingüe. En aquest apartat, destaca l'aprovació de Vilallonga/Villalonga I de Montroi/Montroy en 2013. Els restants 208 no han sol·licitat canvi de denominació.
 
Procediment legal
 
El procediment per al canvi de denominació de municipis està regulat en la Llei de Règim Local del País Valencià, una norma que estableix que la modificació ha de ser aprovada per decret del Consell a instàncies de la corporació municipal, mitjançant l'acord plenari adoptat per majoria absoluta i previ informe favorable de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
 
L'últim pas és la comunicació de la nova denominació del municipi a l'Administració per a inscriure-la en el Registre d'Entitats Locals, dependent del Govern central, per a la seua posterior publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat. A més, també s'inscriu en el Registre d'Entitats Locals i es publica en el Diari Oficial del País Valencià.
 
D'altra banda, la Llei 4/1983 de 23 de novembre d'Ús i *Ensenyament del Valencià és la que atorga al Consell la competència per a determinar els noms oficials dels municipis, territoris, nuclis de població, accidents geogràfics, vies de comunicació interurbanes i topònims. En aquesta norma figuren els municipis de predomini lingüístic valencià i castellà.
 
next