Diari La Veu del País Valencià
Llengua electrònica per a detectar l’Alzheimer

Europapress / València

Investigadors de l’Institut de Recerca Sanitària de la Fe (IIS La Fe) i de la Universitat Politècnica de València (UPV) treballen en el projecte ‘AlzhDiag’, que permetrà aplicar tècniques de Ressonància Magnètica Nuclear i llengües electròniques voltamètriques a mostres de líquid cefaloraquidi per a detectar de forma precoç l’Alzheimer.

La neurocirurgiana i responsable del projecte de l’IIS La Fe, Inma Galeano, ha assenyalat que, atès que el procés d’aquesta malaltia comença entre 10 i 15 anys abans dels primers símptomes, “existeix la necessitat de sistemes de diagnòstic precís que facilite l’actuació terapèutica al més prompte possible per a prevenir o retardar la deterioració cognitiva i poder actuar fins i tot abans de l’aparició dels símptomes”.

A més, aquest avanç permetria augmentar la qualitat de vida i contribuir a l’estalvi assistencial.

Els investigadors treballen en nous biomarcadors que milloren el diagnòstic en els diferents estadis de la malaltia. En aquest sentit, un de cada quatre pacients amb demència deguda a hidrocefàlia que són intervinguts presenten Alzheimer i la seua detecció prèvia a la cirurgia permetria reduir la taxa de fracassos quirúrgics, permetent seleccionar aquells pacients candidats a la intervenció.

La importància d’aquesta recerca radica també en què serà de gran utilitat per a obtenir un diagnòstic diferencial amb la Hidrocefàlia Crònica de l’Adult, els símptomes de la qual són similars.

Actualment l’Alzheimer es detecta mitjançant tècniques de diagnòstic clínic i neuroimatge, però aquestes tècniques són molestes per al pacient. ‘AlzhDiag’ podria ser “extremadament útil” ja que permetrà oferir una aproximació diagnòstica de la malaltia mitjançant un sistema senzill.

Segons la doctora Galeano, en una primera fase del projecte han volgut comprovar l’alteració que hi ha en el líquid cefaloraquidi de pacients amb diagnòstic de malaltia d’Alzheimer i pacients amb hidrocefàlia crònica de l’adult, i comparar-ho amb les alteracions en sang, perquè, en un futur, aquesta prova diagnòstica es realitze amb una simple analítica sanguínia.

En el projecte col•laboren neuròlegs i neurocirurgians de l’IIS La Fe, així com investigadors de la UPV, liderats per Félix Sancenón de l’Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic, amb àmplia experiència en el disseny de llengües electròniques potenciomètriques, impedimètrics i voltamètriques.

A l’estat espanyol hi ha vora 600.000 persones que pateixen demència i prop de 400.000 Alzheimer. Així mateix, el 86 per cent de les demències es manifesten amb símptomes clínics d’Alzheimer.

Comparteix

Icona de pantalla completa