La venda de Banc de València costarà 6.000 milions als ciutadans

Joan Lerma critica que l'administrador del FROB ʺno està treballant per a evitar-hoʺ
20 febrer 2013 01:00h
RedactaVeu / Madrid

El portaveu del PSOE en Economia i Competitivitat i senador pel País Valencià, Joan Lerma, ha destacat que, segons les paraules del Ministre Luis de Guindos, la venda de Banc de València ens costarà als ciutadans al voltant de 6.000 milions d'euros i va suggerir que l'administrador del FROB, designat pel Govern, no està fent el possible perquè aquesta operació li coste el menys possible als ciutadans sinó perquè siga precisament als bancs als quals aquesta adquisició els isca més rendible.

Lerma va intervenir en la sessió de control de la Cambra Alta i va preguntar al titular de la cartera d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, pel cost de l'operació de venda de Banc de València. A més, va criticar que el mateix Guindos es limitara a posar en qüestió la gestió dels dirigents anteriors de Banc de València, mentre que el senador socialista li instava al fet que donara explicacions de l'actuació del Ministre després de l'expropiació de l'entitat financera.

El parlamentari del PSOE va explicar que la venda de Banc de València es tractava fonamentalment d'una activitat complementària de la Caixa d'Estalvis de València i que l'enfonsament està relacionat amb la fusió de la Caixa de Madrid i la Caixa de València i d'altres caixes més i va afegir que, posteriorment, Bankia va deixar caure a aqueixa institució.

Joan Lerma va apuntar que 6.000 milions d'euros ʺés un cost molt generós, primer perquè falla fonamentalment la negociació amb Brussel·les i perquè és evident i reconegut per la mateixa Administració Pública espanyola i pel FROB que, amb més temps, s'haguera pogut vendre molt millorʺ.

En aquest punt, va assenyalar que ʺcal tenir molta cura amb aquesta actuació, perquè tant en aquest cas com en el cas de la CAM hi ha un fet diferencial respecte a les altres caixes o institucions intervingudes. Mentre que en uns casos s'ha posat al senyor Goirigolzarri a dirigir Bankia o a l'anterior director general de la Caixa de Catalunya, en altres, ha sigut substituït. En els dos casos, tot el consell per un administrador del FROB, i al mateix temps, després de totes les coses que ens diuen, que ens va a costar molt més als ciutadans, que és fonamentalment que en ser una venda barata s'entén que no assumeixen, a més, el cost de les preferents, de les quals es fa una quitació entre el 85 i el 90%, cosa que no ocorre en els altres casosʺ.

Per tot açò, va concloure suggerint al Ministre que l'administrador del FROB designat pel Govern està treballant no perquè aquesta operació li coste el menys possible als ciutadans sinó perquè als bancs l'adquisició del Banc de València els coste el menys possible.

Per la seua banda, Luis de Guindos va subratllar que ʺel Banc de València és el resum de totes les coses mal fetes del sistema bancari espanyolʺ.


 


Ocupació del Banc de València pel moviment 15-M. 20/05/2011

next