Diari La Veu del País Valencià
Bateria d’iniciatives del PSPV per a frenar el risc d’incendis al País Valencià
RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha plantejat aquest dimarts un conjunt d’actuacions per combatre el risc d’incendis al País Valencià. Entre elles destaca l’engegada d’un Pla de Prevenció d’Incendis que es finance amb una aportació de la Generalitat, així com amb els excedents del superàvit de les Diputacions a través de l’activació de la Llei de Coordinació de les Diputacions.

Així, ha defensat que “el superàvit de les diputacions ha de destinar-se a la prevenció d’incendis, i ha de fer-se de forma assenyada i coordinada, incloses les iniciatives locals d’ocupació, com els plans Pamer, perquè s’actue en prevenció”.

Al mateix temps, ha apuntat que aquest Pla d’Urgència de Prevenció d’Incendis de la Generalitat ha d’introduir un mecanisme de coordinació “que evite el caos actual de recursos” des de les diferents conselleries i diputacions; que actualitze els plans de protecció, “que es troben totalment obsolets”; i que aquest mateix divendres el Consell “aprove el Sistema Valencià de Seguiment Forestal d’acord amb el que exigeix el mateix Pla Forestal” valencià

Puig ha insistit que han d’incorporar-se accions de protecció i neteja de zones limítrofes entre població i zones de bosc.

En segon lloc, ha subratllat que el Consell ha d’exigir al Govern de Rajoy que davant la situació de sequera extraordinària que travessa la zona mediterrània s’aprove un Pla extraordinari de prevenció que garantisca recursos addicionals en una zona d’especial risc, i establisca una coordinació efectives amb les comunitats autònomes més pròximes.

En aquest sentit, Puig ha incidit que el Govern “no ha de preparar un decret per al dia després dels incendis, sinó que ha de fer-ho per al dia abans, ja que és molt més important destinar recursos per a evitar-los que per a reparar els seus danys”.

També ha demanat al Govern que les Confederacions Hidrogràfiques “realitzen immediatament la neteja de barrancs, que es troben en un estat lamentable”.

Més paper dels ajuntaments i la societat civil

Pel que fa a l’Administració local, ha assenyalat que és “fonamental” donar major capacitat de “decisió i protagonisme en l’acció preventiva i d’extinció” als ajuntaments i a la societat civil, “que ha d’implicar-se en el territori”.

“No podem tenir una societat que en molts àmbits apareix com d’esquena als boscos, que són fonamentals com a part del patrimoni i font d’ocupació”, ha dit, per la qual cosa ha demanat que s’impulse el voluntariat, a través d’entitats com l’IVAJ, i ha exigit a la Generalitat “que tinga una política laboral raonable, solucionant EROs com el de Vaersa perquè no tinguem treballadors als quals se’ls paga sense anar a treballar, sinó que estiguen disponibles per a evitar una catàstrofe”.

El secretari general dels socialistes valencians ha anunciat que totes aquestes iniciatives es plantejaran en els diferents àmbits de l’Administració i ha insistit que Fabra “hauria d’aprendre la lliçó de 2012, perquè les retallades tenen un límit, que és la seguretat de les persones i el patrimoni natural dels valencians”.

Fabra, “incapaç davant l’esperpèntic incendi” de Cullera

Puig ha mantingut aquest matí una reunió de treball amb els responsables socialistes de Medi ambient en totes les institucions i de les comarques de tot el País Valencià, entre ells la presidenta del grup socialista en Les Corts, Ana Barceló; el diputat i portaveu de Medi ambient, Francesc Signes; el diputat nacional Herick Campos; el secretari d’Aigua i Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero o els secretari provincials de l’àrea.

La reunió s’ha centrat a avaluar la situació “dels nostres boscos en un any que ha sigut extraordinàriament sec, la qual cosa ens deixa davant una situació molt complicada que necessita de solucions davant la passivitat del Govern valencià”, ha apuntat Puig.

Al mateix temps que ha subratllat que, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, “no plovia tan poc –al País Valencià- des de fa 150 anys”.

El líder dels socialistes valencians ha remarcat que “si a aquesta situació li sumem les retallades d’efectius, així com la falta de prevenció i coordinació entre les administracions, estem davant el preludi d’un estiu especialment perillós”.

En aquest sentit, s’ha referit als últims incendis que han tingut lloc en les localitats de Torrent i Cullera i ha assenyalat que “poden ser el pròleg d’una situació d’inseguretat en zones poblades en els pròxims mesos”.

A més, ha incidit que “si li afegim l’esperpèntic de l’incendi de Cullera, en el qual assistim atònits al fet que el president de la Generalitat siga incapaç d’aplicar algun tipus de mesura disciplinària davant una situació que tots hem presenciat amb estupor”.

Finalment, ha destacat que “no cal anar a cercar a cap expert mundial per a saber què ha passat, ni obrir expedients a llarg termini per a prendre les decisions oportunes, perquè tots sabem que l’alcalde ha incomplit una norma establida per la Generalitat, per açò Fabra no pot romandre impassible”, ha defensat.

Comparteix

Icona de pantalla completa