Diari La Veu del País Valencià
La FSMCV signarà amb R. Dominicana un conveni per desenvolupar intercanvis musicals
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals valenciana (FSMCV) signarà, dissabte que ve 3 de maig a Santo Domingo, amb el Ministeri de Cultura de la República Dominicana, un conveni marc per desenvolupar projectes d’educació, gestió i intercanvi musical que permetria generar altres convenis específics i programes de col•laboració.

Els objectius que exposa el document són organitzar activitats formatives en diferents àmbits: gestió cultural, líders comunitaris i formació de directors; realitzar tallers dirigits a professors, arranjadors, xiquets i joves instrumentistes; coeditar i intercanviar repertoris musicals, publicacions i enregistraments; i programar actuacions formatives i artístiques a les escoles i formacions dominicanes.

Així mateix, deixa oberta la possibilitat de desenvolupar altres activitats que redunden en benefici mutu com les dotacions instrumentals i l’agermanament d’escoles i bandes de música.

El Ministeri dominicà coordina el Sistema Nacional de Cultura i com a responsable de l’execució i l’engegada de les polítiques, plans, programes i projectes de desenvolupament cultural dipositarà de nou la seua confiança en la FSMCV per dur a terme aquesta cooperació per ser una associació amb una dilatada experiència en la promoció, difusió i dignificació de l’educació i la pràctica musical, potenciar l’associacionisme i proporcionar a la societat civil un mitjà de desenvolupament, integració i articulació cultural.

A més, establirà les prioritats en les activitats a realitzar i ambdues parts constituiran una comissió mixta paritària que vetllarà per la programació, seguiment i valoració del conveni que entrarà en vigor quan se subscriga.

La FSMCV, una associació amb 45 anys d’existència que agrupa 543 societats musicals (el 50% de l’Estat espanyol) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes d’escoles de música i més de 200.000 socis, renovarà el seu compromís en la col•laboració amb la República Dominicana que va iniciar al 2011.

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, ha instat als governs Estatal i valencià a “recolzar amb fermesa el projecte d’internacionalització d’un fenomen social, educatiu i cultural únic en el món per poder desenvolupar en altres països com Brasil i Costa Rica experiències com aquesta que es troben paralitzades per l’absència de respatller institucional”. Almeria, ha destacat “la col•laboració amb el Pla Nacional de Música per a la Convivència (PNMC) de Colòmbia que ha servit per a reduir la violència i potenciar el teixit social i associatiu”.

En l’actualitat, l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM), adscrit al Ministeri de Cultura estatal, destina 10.000 euros dels 400.000 que va sol•licitar la FSMCV per a internacionalització i la Generalitat Valenciana no destina cap recurs a aquest concepte.

L’anterior Govern Estatal va incloure una línia de 50.000 euros en els pressupostos de 2010 i 2011 que va desaparèixer posteriorment. A més, Cultura va aprovar 3 projectes per un import de 63.000 euros.

La delegació de la Federació, formada per Almeria, Pablo Torrella, gerent, i Daniel Ferrero, director de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, té previst assistir al 9é Festival Nacional de Bandes de Música Infantils i Juvenils “Festi-Band 2014”, mantenir una reunió amb José Andrés Vidal, president de la Fundació Festi-Band, amb directors de bandes de música i conèixer de primera mà les inquietuds i interessos

dels músics dominicans.

Dia de la Música Valenciana

Per altra banda, el 29 d’abril és el dia en el qual es commemora l’aprovació al 1998 de la Llei de la Música Valenciana, un marc legal aprovat per unanimitat de tots els grups polítics de Les Corts Valencianes.

El primer concert per celebrar el Dia de la Música Valenciana va tenir lloc al Palau de les Arts Reina Sofia de València diumenge passat 27. El pròxim serà a l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA), el diumenge 4 de maig i l’últim a l’Auditori Palau de Congressos de Castelló el diumenge 11 de maig. Actuaran la Societat Musical Unió Musical Alqueriense (Castelló), Societat Unió Musical L’Aurora d’Albatera (Alacant) i la Societat Unió Musical d’Almoradí (Alacant). Aquesta última, guanyadora de la primera secció, interpretarà el pasdoble Brises de Mariola de Francisco Esteve Pastor, obra triada per commemorar aquest dia i el centenari del naixement del compositor de Muro d’Alcoi.

Les societats musicals són les guanyadores del Certamen de Bandes del País Valencià i, per açò, protagonitzen aquests concerts que organitza la conselleria de Governació i Justícia a través de la Sotsdirecció General de Música CulturArts Generalitat.

Òperes valencianes: Maror i Cafè Kafka

La commemoració enguany també està marcada per la presència en l’actualitat musical de dues òperes valencianes, fet que “la FSMCV considera un encert i valora l’increment i potenciació dels grans músics valencians en el principal coliseu valencià.

Maror, de Manuel Palau (Alfara del Patriarca, 1893 – València, 1967) i llibret de Xavier Casp es va estrenar recentment al Palau de les Arts Reina Sofia de València i segueix en cartell.

Aquest projecte que s’ha concebut amb la participació de músics, cantants i cors valencians (direcció musical de Manuel Galduf i escènica d’Antonio Díaz, Minerva Moliner, Sandra Ferrández, el tenor Javier Palacios, Orquestra del País Valencià, Cor de la Generalitat i Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats) pot tenir continuïtat amb l’anunci, ahir, de Maria José Català, consellera d’Educació, Cultura i Esport per “estudiar les possibilitats d’estrenar al Palau de les Arts, per primera vegada a l’Estat espanyol, l’òpera de càmera Cafè Kafka” del jove compositor Francisco Coll (València, 1985) que es va estrenar a la Royal Opera House de Londres i a l’Opera North de Leeds amb un gran èxit de la crítica en la premsa especialitzada el passat mes de març.

Coll, premi Talent Jove del País Valencià, va donar els seus primers passos en l’escola de música de l’Agrupació Musical L’Amistat de Quart de Poblet (València) amb el trombó de vares i va seguir estudis al Conservatori Superior de València i al Real Conservatori Superior de Música de Madrid, amb Premi d’Honor Fi de Carrera. Ha compost 20 obres que s’han interpretat a Madrid, Nova York, Los Angeles, Suïssa i França. Al BBC Music Magazine es preguntaven “Podria ser Coll el compositor que l’Estat espanyol ha estat esperant durant molt de temps?”.

Comparteix

Icona de pantalla completa