Diari La Veu del País Valencià
Graneres, poals, paper higiènic i un concert pel reciclatge

RedactaVeu / València

Pals de granera, poals, ratlladores i fins a paper higiènic -sec i mullat- oferiran un insòlit concert diumenge que ve en l’Escalante a les mans del Jashawronsky Brothers Quartet.

Es tracta de ‘Trash!’, un divertit espectacle musical que barreja les tècniques del clown modern i del reciclatge per a convertir un munt de porquets de goma en una insòlita marimba o un seient de vàter en una poderosa guitarra elèctrica.

Armats amb gran dosi de bon humor, una mica de màgia i semblants instruments, la companyia italiana visita l’Escalante després d’haver actuat en països com Alemanya, França, Suïssa, Àustria, Bèlgica, Holanda, Portugal, Dinamarca, Suècia, Finlàndia, Japó, Mèxic, Brasil o Canadà.

‘Trash!’ és l’última proposta del ‘Cicle Teatre i Música’, una programació que des del 23 de març fins al 7 de maig ofereix en el teatre de València peces en les quals la música enriqueix les arts escèniques a l’hora d’explicar històries, i fuig del clàssic format de musical, amb números de cant i ball.

En aquest cas, els quatre germans Jashawronsky, sense dir una sola paraula, ensenyaran als xicotets les infinites possibilitats del reciclatge. Transformen objectes quotidians, creen divertits instruments musicals amb els quals interpretaran gags que demostren com tot pot tenir una segona vida i que res està totalment gastat perquè la matèria no es destrueix, sinó que es transforma.

Propostes teatrals per a bebès

D’altra banda, el mes de maig, l’Escalante tanca el seu XXVIII temporada amb la sisena edició del cicle ‘Menut teatre’, una selecció de peces per a espectadors principiants (entre 0 i 5 anys). De l’11 al 26 de maig, el teatre de la Diputació de València redueix el seu aforament per a oferir una experiència més intensa a aquests petits espectadors.

Durant les funcions d’aquest cicle, el teatre passarà de tenir capacitat per a 300 espectadors a 80, ja que es disposaran unes graderies sobre l’escenari on els xiquets i bebès podran gaudir d’una major proximitat amb els intèrprets, i es facilitarà així la seua interacció amb tot el que succeïsca en escena.

La primera proposta arriba des de Portugal i és un conte sobre el valor de la senzillesa. La companyia lusitana Particulas Elementares presenta ‘O nabo gegante’, un espectacle de titelles recomanat per a espectadors de 3 a 5 anys i basat en un conte popular rus.

Després dels titelles arribarà la dansa per a bebès amb la companyia granadina Date Danza. ‘Río de Luna’, premi al Millor Espectacle de Dansa en Feten (2011), és una peça recomanada per a espectadors de 0 a 3 anys que representa a través del moviment la particular relació que viuen els bebès amb el món que els envolta.

Tancarà el cicle la prestigiosa companyia basca Teatro Paraiso (Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2012) amb ‘Kubik’ (25, 26 i 27 de maig), una peça que combina la interpretació amb l’ús d’elements audiovisuals per a estimular en els xicotets, a través del joc, la capacitat de donar vida a tot el que habita en la seua fantasia.

El director de l’Escalane, Vicent Vila, ha destacat d’aquesta programació que és una “estupenda oportunitat” per als pares i centres educatius d’oferir als bebès els seus primers contactes amb les arts escèniques, ja que “hi ha molt poca oferta en la cartellera per a espectadors en una franja d’edat tan primerenca”.

“Els beneficis del teatre per al desenvolupament cognitiu i psicomotriu dels menuts són molt importants. Però, sobretot, el teatre els ensenya a posar-se en la pell de l’altre”, ressaltà.

Comparteix

Icona de pantalla completa