Obscurantisme de Rajoy al voltant de l’abocador d’armament de Columbretes

Compromís-Equo critica que el Govern central no done cap explicació de l’abocador d’armament submarí situat prop del Parc Natural
30 abril 2014 01:00h
Redactaveu / Madrid

El diputat de Compromís-Equo, Joan Baldoví, va presentar al febrer una pregunta escrita al Govern Estatal, després que es desvetlara la possible existència d’un magatzem submarí amb tones d'armament caducat, en els voltants del parc natural dels Illes Columbretes.

Malgrat haver-se confirmat de manera oficial l'existència d'aquest i altres abocadors d'armament, en concret,  en el denominat M-135 que afectaria l'entorn d'aquesta zona protegida, “l’obscurantisme és total”, segons denuncia en un comunicat el diputat Joan Baldoví.

El parlamentari Joan Baldoví va preguntar al Govern Central  que explicara quin armament caducat es troba en el fons marí que envolta el Parc Natural dels Illes Columbretes, per quin motiu, de quines dimensions i quantitat seria aquest armament i que s'explicara davant quins riscos per a la seguretat, tant en la pesca com en la zona protegida, es podria estar.

La resposta que dóna ara per escrit el Govern Estatal, “no pot ser més vaga i esquiva”, sosté el diputat en una nota de premsa, ja que es limita a afirmar que “la informació sobre localització i la grandària dels abocadors d'explosius propers a la costa espanyola és d'accés general, i com a tal, està inclosa en les cartes de navegació editades per l'Institut Hidrogràfic de la Marina”.

No obstant açò, aquest suposat “accés general” no està disponible en la pàgina web, segons Compromís–Equo, on únicament es dóna una relació de les diferents cartes de navegació editades per aquest organisme, les quals únicament poden ser adquirides prèvia compra física de la publicació a preus que superen els 20 euros.

Que abasten o puguen afectar les Columbretes, existeixen unes tres publicacions diferents, “però no existeix cap referència per a saber en quina de les desenes de cartes a la venda pot estar la localització dels abocadors d'explosius propers a la costa”, critiquen.

Per a Compromís-Equo, la següent afirmació, “és, si cap, encara més insultant a la intel•ligència”: “No existeix constància que unitats de les Forces Armades Espanyoles hagen abocat munició en la zona per la qual s'interessa en la pregunta la seua senyoria”.

Encara que des de tots els àmbits es reconeix l'existència de l'abocador M-135 prop de Columbretes; i el concepte de munició s'aplica únicament a la càrrega de l'armament, i no a les armes en si, el terme abocar, es refereix com indica la RAE, a líquids o elements xicotets ( sal, farina, etc.) no aplicable a l'armament tampoc, i que no ho hagen fet les Forces Armades Espanyoles, “no eximeix que ho hagen pogut fer empreses armamentístiques”, puntualitza Baldoví.

Des de Compromís s'insistirà que des del Govern Espanyol es donen totes les explicacions sobre aquest abocador, i els seus efectes sobre l'entorn.Descargas

next