Diari La Veu del País Valencià
Cabanyal Íntim s’internacionalitza en ‘defensa del barri’
RedactaVeu / València

L’esdeveniment, organitzat per Francachela Teatre i la plataforma cívica ‘Salvem el Cabanyal’, celebra el seu quart any de recorregut amb la col·laboració, per primera vegada, de CulturArts, que s’ha encarregat de la impressió i difusió dels cartells i fullets amb la programació. L’objectiu del certamen és “defensar” el barri per mitjà de la cultura perquè “és la manera adequada de lluitar per un lloc històric que cerca la seua pervivència i recuperar la seua autoestima”.

Així ho han explicat els codirectors artístics del certamen, Jacobo Julio i Isabel Caballero, durant l’acte de presentació del festival, acompanyats pel president de l’Associació de Comerciants, Industrials i professionals del marítim (ACIPMAR), Emiliano García; la dissenyadora del cartell i Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2013, Carmen Calvo, i la portaveu de la plataforma cívica ‘Salvem el Cabanyal’, Maribel Doménech. Per als organitzadors, el lema d’aquesta edició “reflecteix el que està passant en el barri”.

Doménech, que ha reivindicat el “valor patrimonial” del Cabanyal perquè, al seu judici, existeix un “menyspreu per part del partit que Governa”, ha reclamat que es done “visibilitat” al barri i ha instat l’Executiu al fet que “resolga” la seua situació “donant-li l’estima que es mereix”.

Carmen Calvo ha coincidit amb aquesta línia de defensa i ha qualificat de “barbàrie” el projecte de l’Ajuntament amb el barri perquè “no” es preocupen “gens” per València. Per açò, ha afirmat que és necessari que hi haja un canvi polític “ja” perquè, al seu paréixer, a aquest Govern “no li interessa el que ací està passant”.

Programació

El “bon” acolliment de la passada edició ha fet possible, segons han apuntat els codirectors, la duplicitat no solament de l’oferta que s’oferirà als assistents, sinó també una major varietat de propostes, artistes convidats i una ampliació de les companyies, una vintena enfront de la desena de l’any anterior.

La programació ha sigut definida com “diversa” per Caballero, qui ha assenyalat que han cercat “donar veu” a companyies i artistes valencians, encara que enguany s’ha “internacionalitzat” en comptar amb la presència de la mexicana Yolanda Gutiérrez que presentarà dues peces: una ‘performance’ amb dansa, música i veu ‘Els plaers prohibits’ en un homenatge conjunt amb l’artista Azahara Ubeda i la vídeo instal·lació ‘My dance room’.

D’altra banda, A Tiro Hecho proposa una trobada entre occident i orient a través d’una ‘performance’ interpretada per l’artista de Mongòlia Hao Cui i la valenciana Carla Chillida. Igualment, la finlandesa Anna Kurikka i l’alemanya Sara Gumbrecht Real oferiran l’espectacle ‘Esto a Freud le encantaría’, basat en la recerca teatral sobre somnis reals.

Per a donar “veu al valencià”, el certamen compta amb la participació de Pedro Uris que aterra en el festival amb la seua proposta teatral ‘La Porta del barri’. Per la seua banda, Begoña Tena oferirà la proposta sensorial ‘Volcà Blau’ i Desireé Belmonte i Isaac Torres, a través de l’espectacle teatral ‘Diàlegs entre somnis i peixos’, convidaran l’espectador a “pescar” somnis.

A més, la dansa estarà integrada en la programació amb tres treballs: ‘Les Olors mudes’ de la companyia Col·lectiu Lloc Incert; ‘Les Companyes de somnis’ d’Anemdansant i la proposta de butoh d’Alicia Bisier titulada ‘Ke pansa en el barri?’.

Igualment, el festival oferirà una mesa de debat sobre el teatre breu, projeccions amb tertúlies, tallers o videoinstal·lacions, entre d’altres. Tots els espectacles seran gratuïts i oberts al públic i es realitzaran en les cases de veïns del barri que han oferit les seues llars per a albergar les propostes.

El col·lectiu ‘Desdejuni amb vianants’ presentarà ‘amb Sorolla no està convidat’, una lectura no convencional i participativa de la memòria i el territori del Cabanyal i l’escriptor Enrique Vila-Matas ha escrit un micro-manifest literari d’adhesió en el qual advoca per “teatralizar” tot el barri i que aquest “teatralitze les nostres vides” perquè “torne una honestedat que vam creure un dia perduda”. Per la seua banda, el polifacètic artista Carles Santos serà l’encarregat de finalitzar els deu dies de festival amb el ‘Concert de cassoles’, que dirigirà el mateix en una dels carrers del barri.

Comparteix

Icona de pantalla completa