Diari La Veu del País Valencià
300 viticultors exigeixen en el Palau el pagament dels 8,3 milions de deute
Europa Press / València

La manifestació, convocada per La Unió, ha eixit des de la plaça de la Reina després d’una pancarta en la qual es llegia ‘Viticultors arruïnats, governants acomodats’, i ha acabat a les portes de la Generalitat, on al crit de “Fabra, dimissió” i “lladres”, ha acabat amb la lectura d’un manifest per part del periodista Luis Ibáñez en el qual exigien “solucions ja”.

El secretari general de La Unió, Ramón Mampel, ha lamentat, abans de lliurar en el registre el manifest amb les seues peticions, que mentre els viticultores “lluiten amb dignitat”, el Govern valencià “ni té la dignitat de rebre-vos”. “Us està deixant morir a poc a poc i és impresentable que no vulga ni parlar”, ha recriminat.

Així, ha retret que al Govern d’Alberto Fabra “se li òmpliga la boca” amb la importància del camp valencià quan tracta de forma “miserable” els agricultors. Per açò, ha advertit que continuaran amb les reivindicacions i faran arribar aquest manifest “on faça falta, Europa, el Ministeri i la Generalitat”.

Entre els manifestants, que han conclòs la protesta amb una xiulada de diversos minuts, es trobaven donant el seu suport la diputada d’EU Esther López i el secretari general de Compromís, Enric Morera. Els agricultors han arribat en autobusos des de tot el País.

Manifest

Així, en el manifest s’assenyala que “la política especulativa” dels grans cellers i permesa per les Administracions Públiques, al costat de la importació “massiva i incontrolada” importació de vi procedent de països tercers o l’entrada de vi procedent d’altres zones de l’Estat, ha provocat que “molts dels nostres cellers estiguen plens i es donen les condicions ideals perquè els especuladors, que durant anys han arruïnat el sector, es troben amb la situació perfecta per a continuar fent-ho”.

A més, assenyala que mentre que “tenim una Generalitat morosa”, amb un deute de 8,3 milions, s’exigeix als agricultors que paguen les seues i que tracten els professionals viticultors “de forma miserable”.

Per açò, La Unió reclama l’elaboració i publicació d’aforaments vitícoles per a, en funció de la campanya, establir mesures correctores com, per exemple, la collita en verd, a més d’un increment dels controls als vins importats de països tercers.

Així mateix, demana establir una ordenació territorial vitivinícola sobre la base de la realitat productiva de cada zona i que pose en valor les especificitats de cadascuna de les zones productives, evitant el conflicte entre denominacions d’origen i adaptar-les a la filosofia de la normativa comunitària.

A més, exigeixen el pagament de les ajudes pendents per part de la Generalitat, i contemplades en el Programa de Desenvolupament Rural, per part de la Generalitat, així com que s’establisca normativament un període de pagament obligatori de les ajudes públiques i es convoquen les ajudes de primera instal·lació, plans de millora i indemnitzacions compensatòries del període 2014-2020.

També demana una modificació de la normativa que discrimina els viticultors professionals en les ajudes a la reestructuració i reconversió de la vinya i unes tarifes elèctriques adequades al sector agrari perquè les actuals impedeixen la viabilitat de les explotacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa