Diari La Veu del País Valencià
Endavant les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi!!

RedactaVeu / Alcoi

Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interés Turístic Internacional. La ciutat es prepara per acollir centenars de milers de visitants durant quatre dies en una edició que es presenta especialment multitudinària pel que fa l’afluència de visitants en coincidir amb el pont vacacional del Primer de Maig i la festivitat de la comunitat autònoma madrilenya.

Hui mateix, Dia dels Músics, comencen les celebracions a la vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit pel percussionista i professor de l’ESMUC de Barcelona Pedro Estevan. La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà dissabte 3, Dia de les Entrades, diumenge 4, Dia de Sant Jordi, i dilluns 5, Dia dels Trons.

Tot apunta que dissabte serà un dia especialment intens amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades ja que a més de celebrar-se en ple pont festiu, les previsions d’una bona meteorologia fan presagiar una resposta massiva del públic.

Pel que fa la participació als actes festers, aproximadament 10.000 persones prendran part en les desfilades. Un total de 28 filades alcoianes desplegaran el seu espectacle acompanyades per grups de ball, 60 bandes de música, ‘boatos’, carrosses i plataformes.

Dintre de les Entrades, hi ha quatre filades en les quals recaurà una especial atenció i que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq al 1276.

Els cristians estaran encapçalats pel seu capità Toni Giner i de la filà Gusmans, mentre que la Capitania Mora de la Filà Llana, recau sobre Rafael Vilaplana, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà. L’Alferes Cristià de la Filà Vascos Santi Giner i l’Alferes Moro de Filà Judíos Juan Mataix completen els càrrecs festers d’enguany, qui tindran com a figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Mario Gisbert.

2.500 quilos de pólvora

Entre els preparatius d’última hora destaca el repartiment de la pólvora per els festers que participaran en l’Alardo. Enguany, estan sent distribuïts al voltant de 2.500 quilos de pólvora -un quilo per fester segons la legislació vigent en aquest tipus de celebracions-.

Malgrat l’increment del preu que ha experimentat enguany la pólvora, els festers alcoians han demanat al voltant de 185 quilos més que l’any 2013, evidenciant l’increment de participació.

De fet, des de l’Associació de Sant Jordi s’assenyala que el nombre de participants a les Entrades també ha experimentat un lleu repunt, amb vora mil participants a cada ‘boato’, i una xifra total de participants que supera en més de 500 persones la de l’any passat.

Foto: Sergi Gisbert

Seguiment per Internet

Juntament amb els convidats oficials, l’ajuntament d’Alcoi ha acreditat al voltant de 150 professionals de l’àmbit informatiu per cobrir els actes festers, amb cobertura per part de tots els canals televisius d’àmbit estatal, i la presència de professionals de la prestigiosa guia Lonely Planet, entre d’altres mitjans que s’han acreditat a l’ajuntament.

Enguany, i després del tancament de RTVV, serà el canal comarcal TVA l’encarregat de retransmetre les Entrades en directe, arribant per TDT a pràcticament tota la geografia valenciana i a desenes de canals locals i regionals de tot l’Estat espanyol.

A més, la TVA transmetrà el senyal per internet, mentre que el periòdic digital Pàgina 66 també ha anunciat que retransmetrà per senyal de ‘streaming’.

Una de les novetats d’enguany és la posada en marxa d’un mercat artesanal. Així, la zona d’Alçamora i Cervantes incrementa enguany el seu atractiu amb la posada en marxa de l’Espai Artesanal, que comptarà amb 7 estands de venda. L’Espai Artesanal obrirà les seues portes aquesta mateixa vesprada, i estarà obert al públic fins el dia 5.

A la Glorieta, un any més, s’ubicaran diversos establiments de menjar, mentre que a la zona d’Alçamora s’instal•larà aquests dies el mercat amb més de 60 punts de venda d’articles tèxtils, joguines, bijuteria, bonsais, llibres, minerals i aromateràpia.

Pàrquings i bus llançadera

L’ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2014 els nous serveis que ja es van posar en marxa l’any passat, que segons fonts municipals tenen com a objectiu principal facilitar “la comoditat i la seguretat” de veïns i visitants.

En aquest sentit, per al dia de les Entrades s’han habilitat grans àrees d’aparcament tant a l’accés nord de la ciutat -polígons Cotes Baixes i Cotes Altes, i plaça Al-Azraq- com a l’entrada sud -àrea del Poliesportiu i polígon de la Beniata-, amb un servei de bus-llançadera que connectarà cada mitja hora amb el Centre de la ciutat.

D’aquesta manera, es pretén oferir als visitants forans un aparcament fàcil amb un transport fins al cor de la Festa, per no col•lapsar amb vehicles els accessos al nucli urbà.

A banda d’això, també s’ha ampliat el dispositiu de neteja, i s’instal•laran 200 papereres de cartró a la ciutat. A més, la Regidoria de Medi Ambient ha ampliat el dispositiu normal de neteja en unes 30 persones, encarregades de la neteja dels vials després dels principals actes, i ha habilitat 9 punts especials de contenidors al Centre de la ciutat.

Per a la nit del diumenge està prevista una revetlla a la Plaça d’Espanya, amb l’actuació de l’Orquesta Titànic.

Ampli dispositiu de seguretat

Pel que fa a la seguretat, enguany les Festes comptaran amb un dels majors dispositius que mai s’haja habilitat a la ciutat: un total de 1.059 professionals sumant tots els torns dels tres dies de Festes, a més de la vespra, Dia dels Músics.

Conformen aquest dispositiu un total de 152 efectius de la Policia Nacional -dels quals, -un total de 36 operaran de paisà); 72 efectius de la Guàrdia Civil en tasques de vigilància del trànsit als voltants i accessos de la ciutat i també de l’entorn natural amb el Seprona, a més del control de la pólvora; 303 agents de la Policia Local operaran els dies de Festes, al quals cal afegir un total de 117 efectius de Bombers, 79 efectius de Creu Roja, 36 operaris d’Obres i Serveis, 150 voluntaris de Protecció Civil, i un dispositiu especial per atendre urgències hospitalàries format per 150 de professionals de l’Àrea de Salut.

En paraules del regidor de Festes Jordi Martínez, tant l’Associació de Sant Jordi com l’ajuntament hem treballat molt per aconseguir “unes festes que siguen més segures, més còmodes, més accessibles i més obertes”.

Pel que fa la presència d’autoritats, s’espera l’assistència del president Fabra, que acudirà tant a l’Himne com a presenciar les Entrades el dissabte, i d’un bon nombre de consellers. El líder socialista valencià Ximo Puig també acudirà a Alcoi a presenciar l’Himne i durant les Entrades està previst que acudisquen a la tribuna d’autoritats els diputats nacionals Patrícia Blanquer (PSPV-PSOE), Amparo Ferrando (PP), Ricardo Sixto (EUPV) i Joan Baldoví(Compromís).

A aquestes s’ha d’afegir la presència del president de la Diputació de Jaén Francisco Reyes, i la del regidor de la ciutat mexicana de Corregidora Carlos Garza. Es dóna la circumstància que a aquesta localitat de vora 150.000 habitants de Mèxic se celebra una de les poques festivitats de moros i cristians del continent Sud-americà.

Comparteix

Icona de pantalla completa