Diari La Veu del País Valencià
Dos equips de la UPV, finalistes d’un concurs d’aplicacions per a l’espai de la NASA

RedactaVeu / València

Dos projectes desenvolupats per alumnes de la Universitat Politècnica de València (UPV) han estat seleccionats com a finalistes del International Space Apps Challenge, el concurs d’aplicacions per a l’espai de la NASA.

Es tracta de ‘Green Mars’, un treball de Janusz Frackowiak, Damià Poquet, Joan Bono i David Riff, i de ‘Space Helmet’, un casc espacial dissenyat per Joan Carles Sebastià i Francisco Presencia. El primer ha sigut triat pel jurat com a ‘Millor concepte de missió’ i el segon competeix en la categoria de ‘Votació popular’.

L’edició 2014 de l’Space Apps Challenge s’ha celebrat simultàniament en 100 ciutats de tot el món i ha girat entorn de cinc grans àrees temàtiques: observació de la Terra, tecnologia espacial, viatges espacials d’humans, robòtica i asteroides.

En total, es van presentar més de 800 equips que, entre el 12 i el 13 d’abril, van proposar solucions “innovadores” per els reptes plantats per la NASA. De tots ells, solament 20 equips per cada categoria han passat a la ronda final.

El projecte ‘Green Mars’ consisteix en un habitacle hexagonal per a conrear plantes de ràpid creixement (espirulines i estevia) i unes altres d’un creixement més lent (maduixes, bolets, entre altres).

El treball realitzat per Joan Bono i David Riff, alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Telecomunicació, Damià Poquet (de la MTS d’Enginyeria Informàtica) i Janusz Frackowiak (de la MTS d’Enginyeria del Disseny) ha sigut seleccionat pel jurat per a competir en la categoria de ‘Millor concepte de missió’. A més, el projecte ha sigut acceptat en el Kennedy Space Centre.

Segons expliquen els alumnes, “a l’habitacle central residiria l’astronauta i als sis hexàgons laterals es conrearien les plantes. Les parets serien buides i transparents, amb diòxid de carboni comprimit, de manera que a la nit, a -150 graus, no deixarien escapar la radiació interior i evitarien la mort per congelació de l’astronauta”.

“El creixement i desenvolupament de les plantes estaria automatitzat per mitjà de sensors i monitoritzat per radiofreqüències. Així doncs, l’astronauta només entraria a l’hivernacle per arreplegar les collites”, han descrit.

Casc per a cosmoturistes

Per la seua banda, el projecte Space Helmet, desenvolupat per alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials, consisteix en un casc per a “cosmoturistes” que projecta imatges sobre la visera semitransparent.

D’aquesta manera, l’astronauta té en pantalla “tot tipus d’informació sobre les seues constants vitals, la condicions de temperatura o pressió del vestit, i alhora, pot realitzar una videoconferència o participar en les xarxes socials”.

En paraules dels autors, és un “casc connectat mitjançant Arduino amb sensors del vestit espacial que inclou càmeres 3D per interactuar amb l’entorn utilitzant el nostre programari. Arduino és un sistema de maquinari lliure, creat a partir d’una placa amb un microcontrolador i un entorn de desenvolupament, que facilita l’ús d’electrònica en projectes multidisciplinaris”.

Joan Carles Sebastià i Francisco Presencia han subratllat que han usat tecnologia HUD o Heads-Up Display, mitjançant el reflex de la pantalla d’un smartphone sobre la visera, “i gràcies a açò podem comunicar-nos”.

Heads-Up Display, o visualització cap a dalt, és un terme informàtic aplicat principalment en el món dels videojocs, que fa referència a la informació que, a través d’icones i nombres, es mostra de manera contínua en la pantalla de l’usuari durant tota la partida.

L’elecció del guanyador en aquesta categoria es durà a terme via xarxes socials. L’Space Helmet és l’únic projecte espanyol -un dels set europeus- que ha arribat a la final. La votació, oberta fins les 7.00 hores del pròxim dimarts (mitjanit del 5 al 6 de maig en l’horari de la costa est dels Estats Units), es realitza a través de Twitter.

La NASA farà públic el nom dels guanyadors durant aquest mes de maig. El premi consisteix en una visita a Cap Canyar al setembre, per a visitar les instal•lacions de la NASA i presenciar en directe l’enlairament d’una missió.

Comparteix

Icona de pantalla completa