RedactaVeu / Muro d’Alcoi

Les Festes de Moros i Cristians de Muro de l’Alcoi, se celebren en honor a la Mare de Déu dels Desemparats durant el segon cap de setmana del mes de maig. Durant aquest llarg cap de setmana, la festa comença el divendres fins el dilluns i es concentren la majoria dels actes, com les entrades mores i cristianes que s’alternen cada any una dissabte i l’altra diumenge.

També es realitza el trasllat de la Mare de Déu des de la seua ermita fins al temple parroquial on roman una setmana per a la seua veneració. De fet, el cap de setmana següent, conegut com ‘La Pujà’, és anomenat així perquè la imatge de la patrona és pujada de nou a la seua ermita on romandrà la resta de l’any.

Una altra de les característiques de la festa morocristiana murera són les mítiques Ambaixades Cristiana i Mora, que s’escenifiquen per conquerir el castell de la vila per les hosts dels dos bàndols, quedant victoriós l’exèrcit cristià del castell. No podem oblidar l’anomenada ‘Ambaixada del Tonell’, una ambaixada humorística que es representa des de fa molts anys per les filades Plana i Mare de Déu.

Aquest diàleg transcorre enmig de la plaça entre dos interlocutors; el moro a lloms d’un ruc i el cristià damunt d’un tonell. Durant la discussió es fa esment a festers i expressions pròpies de la localitat, el que provoca les riallades del públic assistent.

El segon cap de setmana es denomina ‘La Pujà’, ja que es procedeix al trasllat de Mare de Déu a la seua ermita, concloent les festes de Moros i Cristians. Les Festes de Muro de l’Alcoi són sens dubte de les més antigues que es coneixen, ja que se celebren des de la fi del s. XVIII.

Programa de la Festa 2014

Comparteix

Icona de pantalla completa