Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV denuncia ‘dues vares de mesurar’ la responsabilitat dels incendis forestals
RedactaVeu / València

Els agents mediambientals vénen denunciant des de fa molts anys els responsables municipals per autoritzar aquests espectacles pirotècnics a menys de 500 metres de terreny forestal, tal com prohibeix l’article 145 del reglament de la llei forestal del País Valencià.

“Ens resulta frustrant comprovar que aquesta pràctica es repeteix any rere any, arribant fins i tot a produir incendis forestals, com ha sigut el lamentable cas de Cullera”, asseguren. En aquesta ocasió es va fer cas omís a l’alerta per risc d’incendi. A més, durant les festes de Setmana Santa i Pasqua van quedar suspeses totes les autoritzacions extraordinàries per a la crema de restes agrícoles per aquest mateix motiu.

Els advertiments dels agents no semblen ser efectives ni desincentivadores, ja que, sabedors de la infracció que comenten amb aquestes autoritzacions i del risc al qual sotmeten la muntanya que els envolta, “semblen témer més ferventment la fugida de vots de les persones festeres que el deure per complir i fer complir les lleis en matèria mediambiental, així com per donar exemple davant la ciutadania de respecte per la naturalesa”, asseveren.

Consideren que aquests actes negligents tenen desiguals conseqüències. Al País Valencià es va promulgar el decret 22/2014 en què es determina que si com a conseqüència d’actes negligents es produeix un incendi forestal, l’autor, a més de la sanció corresponent, haurà d’assumir el pagament dels recursos usats en l’extinció del mateix.

“Ens preguntem si aquest decret s’aplicarà també en el cas de l’alcalde de Cullera, sense entrar a comentar les desafortunades declaracions posteriors que restaven importància al succés”, diuen els agents. “Els matolls que tant menysprea són l’ultima barrera que tenim en la nostra comunitat contra la desertització que ens aguaita”.

Comparteix

Icona de pantalla completa