Lluís Bassets: ‘Tots hem de migrar cap al digital o morir en l’intent’

Presentació del llibre “El último que apague la luz: sobre la extinción del periodismo” en un debat on va participar La Veu a la Fira de València
3 maig 2014 01:00h
RedactaVeu / València

Allí, multitud d’opinions entre dispars i convergents donaren una visió única que coincidia amb el voler retornar al periodisme i el seu valor. “Sense periodistes no hi ha periodisme i sense periodisme no hi ha democràcia”, afirmà José Ignacio Pastor, president d’ACICOM i moderador del debat. I és que, com afirmà Antonio Adsuar, principal impulsor de libroensayo.com “si desapareixen els periodistes no ho sofriran tan sols els periodistes, ho sofrirà tota la societat”.

Per a Adsuar, el llibre de Bassets és un llibre amb multiplicitat de vessants: “és un llibre far, en el sentit que, com els fars dels ports, guien els navegants per saber on estan, però també els avisen que si segueixen poden estavellar-se”.

Bassets, parlant del seu llibre, defensà una visió polèmica del futur de la professió, ja que segons ell “mai no tornarem on estàvem abans d’aquesta crisi, ens hem d’oblidar de les antigues empreses periodístiques i mirar internet”. Per a ell “l’experiència de antigues generacions i la militància dels joves han de confluir per crear un nou model”. Un model, això sí, que passe per “la migració necessària. Hem de migrar cap el digital o morir en l’intent”.

Per a Adolf Beltràn, periodista de molts anys d’experiència, el problema fonamental és “que no està en crisi el periodisme en sí mateix, sinó el periodisme com a institució social”. Per a ell, la democràcia i el periodisme són indestriables: “el periodisme és compartir informació i la democràcia compartir poder”, sentència.


Això, però, té els seus perills: “els periodistes tenen la temptació de creure’s amics del poder per ajuntar-se constantment amb ell”, avisa Emilia Bolinches, exredactora d’informatius de RTVV. Per a ella “el periodisme ha perdut l’essència de representar i defensar els interessos ciutadans”.
 
Altres ponents no dubtaren en defensar que el futur és menys negre del que sembla. Així, Oscar Delgado (director de 360gradospress.com) assegura que “hem de familiaritzar-nos amb les noves plataformes, imprescindible” i s’ha de fer abans que sigui tard. El futur, segons Delgado, “passa per la especialització, la revalorització i la hiperlocalitat”.

Albert Vicent, treballador encara de Ràdio Nou, va incidir en la importància del periodisme de qualitat, el negre panorama per als 15.000 llicenciats en Periodisme i els 11.000 professionals aturats.

Per altra banda, explicà la seua vivència en el final de RTVV, la seua defensa del sindicalisme i el surrealisme dels últims 20 dies de Canal 9 on les cares amables del PP “insultaven en eixos dies els dirigents del PP’.
 

Per finalitzar, Xavier Pérez, director de La Veu del País Valencià, explicà la seua experiència com a periodista de “paper” en un diari valencià i com en eixe diari tot “va pegar un pet” per la bambolla periodística. També lamentà l’actual sistema comunicatiu valencià “on no hi ha diaris en la nostra llengua”.

Per últim, Xavier Pérez explicà el diari La Veu del País Valencià, el seu naiximent a través d'un advocat de la societat civil,  la seua organització i el seu finançament mitjançant l’agermanament.

 
next