Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Periodistes lliura el premi Llibertat d’Expressió a ‘The Guardian’
RedactaVeu / València

El premi reconeix la labor de The Guardian per fer front a les “pressions” del Govern britànic “després de revelar el cas d’espionatge global per part dels Estats Units”. La publicació, propietat de Guardian Mitjana Group, i els seus treballadors, han patit “tot tipus d’atacs i pressions per haver-hi fet públics els coneguts com ‘Papers de Snowden’.

Després de revelar l’abominable programa d’espionatge de l’Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units a ciutadans de tot el món i les escoltes a líders mundials democràtics, aquest rotatiu i els seus professionals han vist entrar en les seues oficines la policia britànica per “obligar-los a destruir la documentació que va servir per desmuntar aquesta vulneració de drets humans”.

En el seu discurs, el president de la Unió de Periodistes, Sergi Pitarch, ha destacat que “aquest no és un acte qualsevol, ja que hem vingut a reivindicar un dret tan fonamental com la llibertat de premsa. Una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica”.

“I tots els dies, tots, cal barallar perquè aqueix dret no siga vulnerat o arrabassat. En tots els punts del món. Síria, però també València. Xina, però també Gran Bretanya”, ha manifestat Pitarch, qui ha afegit que “cap ciutadà, cap periodista està lliure d’aquests atacs”. Per açò, ha advertit que “els professionals hem d’estar alerta”.

Per la seua banda, l’editor de la secció internacional del diari, Martin Hodgson, ha explicat als assistents que al2013, The Guardian va ser un dels diaris encarregats de publicar els documents d’alt secret filtrats per Edward Snowden on revelava l’existència de programes d’espionatge massiu (PRISM) per part dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units amb la col·laboració de països com Regne Unit.

Des de llavors “s’ha produït una persecució a The Guardian per part de periòdics rivals, el mateix govern del conservador David Cameron i diferents agències d’intel·ligència”, ha indicat. Així, ha assenyalat que aquest treball “no va resultar gens fàcil” i en ell van estar implicats “no solament els periodistes del periòdic, també hi havia economistes, advocats, professors”.

També “s’ha produït una persecució a The Guardian per part del govern conservador de David Cameron, diferents agències d’intel·ligència i finsde periòdics de la competència”. Hodgson ha insistit que fins i tot els mateixos polítics i governants espiats desconeixien la magnitud de les escoltes.

Durant l’acte, la Unió de Periodistes ha fet un esment especial al treball de Yolanda Domínguez, artista plàstica i llicenciada en empresarials, que “amb la seua imaginació i creativitat ha donat un important impuls a la llibertat d’expressió de les dones a l’Estat espanyol”.

El passat mes de febrer Domínguez va proposar que les dones inscrigueren el seu cos en el Registre Mercantil perquè fóra catalogat com objecte i aconseguir així que ningú decidirà sobre ella davant la nova restricció legislativa que inclourà la reforma de la llei de l’avortament implantada pel ministre Gallardón.

Comparteix

Icona de pantalla completa