Diari La Veu del País Valencià
Taller sobre la situació dels xiquets soldats en Ontinyent
Redactaveu / Ontinyent

Centenars d’escolars d’Ontinyent participaren ahir en el taller de la campanya “Un euro, llavor de solidaritat: xiquets i xiquetes soldats”, celebrat a la sala Gomis-multiusos d’Ontinyent.

Dins del context de la campanya “Un euro, llavor de solidaritat: xiquets i xiquetes soldat” d’Escola Valenciana, l’organització Amnistia Internacional pretén donar a conèixer a l’alumnat valencià la vulneració dels drets humans bàsics que pateixen altres xiquets i xiquetes d’arreu del món.

S’estima que actualment hi ha uns 300.000 menors en 19 països raptats i reclutats a la força per lluitar en conflictes bèl•lics. Són menors que malauradament ocupen la primera posició en el rànquing de vulneracions de tots els articles de la Declaració Universal dels Drets de la Infantesa.

Els xiquets i les xiquetes soldat són instruïts per a utilitzar armes, solen estar en la primera línia del combat i habitualment pateixen abusos de diferents tipus per part dels adults que els han reclutat forçosament per combatre en conflictes armats.

Segons Amnistia Internacional, la majoria de menors d’edat reclutats com a soldats són xiquets. Però també les xiquetes són reclutades o allistades per força, i sovint estan sotmeses a diferents formes de violència sexual.

Una guia didàctica

Dins de la campanya s’ha editat una guia concebuda per a realitzar un recorregut conceptual que ens informa i ens situa directament sobre la realitat dels menors soldat i sobre les condicions que la generen. Aquesta guia convida a la reflexió i a la implicació des d’un procés educatiu que té com a principal pilar els drets humans, especialment els drets de la infantesa i l’educació per a la pau.

La guia s’ha dissenyat per a l’ús del professorat com un material de treball, no només informatiu, sinó pràctic, que els permetrà fomentar la conscienciació i la participació de l’alumnat com a actor clau en la construcció de la pau i en la defensa dels drets de la infantesa de tot el món.

Pel que fa els tallers de la campanya, aquests estan dirigits a l’alumnat de tots els cicles educatius. Els organitza la secció d’Amnistia Internacional de maig a juny, en col•laboració amb les Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana.

Dins dels tallers es realitza una presentació d’Amnistia Internacional com a organisme no governamental de defensa dels drets humans amb la projecció d’un audiovisual, i altra de la didàctica sobre els xiquets i les xiquetes soldat. A més, en el mateixos se celebra un espectacle d’ombres sobre la història d’un menor soldat.

Comparteix

Icona de pantalla completa