Diari La Veu del País Valencià
Jaume Pérez Montaner guanya el Premi Jaume Fuster
RedactaVeu / Barcelona

El lliurament del premi ha tingut lloc a la seu de l’AELC, a Barcelona, i l’ha presentat el president de l’Associació, Guillem-Jordi Graells, qui va succeir el mateix Jaume Pérez Montaner al capdavant de l’AELC l’any 2007. Guillem-Jordi Graells s’ha mostrat satisfet pel reconeixement que suposa aquest premi, principalment per la trajectòria literària del guardonat, que és allò essencial pel qual es dóna el premi, però també com a agraïment als huit anys de presidència d’en Jaume Pérez Montaner.

Antoni Martí Monterde, amic de Jaume Pérez Montaner i professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona, ha començat la seua glossa destacant l’admiració pel guardonat, que va començar quan n’era alumne a la Universitat de València i quan va començar a llegir-ne els seus poemes.

Els lectors de poesia, ha dit, són segurament els menys afectats per la fragmentació del panorama editorial i de distribució de llibres en llengua catalana, per això la figura de Jaume Pérez Montaner és un referent dels últims trenta anys, que ha ajudat a formar altres veus. Des de la publicació del primer poemari de Pérez Montaner, el 1976, els gairebé 40 anys de meditació poètica, tant pel que fa a creació com a crítica de poesia, fan que tingui un dels pensaments poètics més potents dels últims anys de la literatura catalana.

Martí Monterde ha assenyalat també la tasca com a assagista de Pérez Montaner, especialment amb els assajos sobre Vicent Andrés Estellés, i també com a traductor i introductor de la figura de Harold Bloom quan aquest era pràcticament un desconegut a nivell europeu. Per acabar Martí Monterde ha anunciat que l’obra poètica reunida de Pérez Montaner està prevista per a l’any vinent a l’Editorial Lleonard Muntaner, a cura de Pere Antoni Pons.

Per la seua banda, Jaume Pérez Montaner s’ha mostrat agraït i emocionat pel reconeixement que suposa el Premi Jaume Fuster. Ha dit que, després de ser finalista en dues ocasions i no guanyar el premi, aquesta vegada no s’esperava rebre’l. A continuació ha tingut paraules de record per Jaume Fuster, un dels fundadors de l’AELC, i que va morir mentre n’era el president. Ha dit que aquest 2013 i 2014 s’ha sentit tremendament afalagat, amb l’homenatge sorpresa que li van retre amics, seguidors i admiradors a Ca Revolta i ara amb el reconeixement dels escriptors en llengua catalana.

També, per la publicació dels llibres Geografies de l’oblit (2013), que és una espècie d’antologia amb poemes revisats per l’autor, i el recull La casa buida (2014), amb el qual va guanyar, per segona ocasió, el Premi de poesia Vicent Andrés Estellés, precisament quan es commemoraven 20 anys de la mort del poeta de Burjassot.

L’Associació ha encarregat a Antoni Martí Monterde l’elaboració d’un retrat dedicat al guardonat, previst per a mitjan 2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa