Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia investiga si hi ha delicte en el repartiment d’aliments sol per a espanyols
Europa Press / València

Així consta en un escrit de data 15 d’abril, signat per la fiscal cap de la Fiscalia Provincial de València, Teresa Gisbert, en el qual es comunica al síndic del PSPV en l’ajuntament de València, Joan Calabuig, la incoació de diligències de recerca penal contra la igualtat i la discriminació i es designa fiscal instructor.

El grup municipal socialista en l’ajuntament de València va presentar el passat 10 d’abril un escrit davant Fiscalia en el qual se sol·licitava que aquest òrgan investigara si hi havia indicis de delicte en el repartiment d’aliments sol per a espanyols.

El PSPV argumentava que l’acte hi havia significat “l’apologia d’ideologies que defensen el racisme i l’exclusió social per motius d’origen nacional” i incidia que l’ONG organitzadora “forma part de l’estructura organitzativa d’Espanya 2000 i prova d’açò és que totes les activitats que realitza l’ONG són publicades en la web d’un partit que fa apologia i reivindica políticament la discriminació directa, tant social com per part dels poders públics de persones per motius d’origen nacional”.

En el seu moment, el portaveu del PSPV en el consistori, Joan Calabuig, va subratllar que el barri d’Orriols és una zona de la ciutat de València que compta amb un índex de població immigrant que supera el 30%, a més de quotes de desocupació que arriben al 40%. “Són el brou de cultiu perfecte per generar situacions de vertadera conflictivitat social, a les quals el partit d’ultra dreta Espanya 2000 amb aquest tipus d’esdeveniments pretén arribar”, apuntava en l’escrit.

Xenofòbia i discriminació

Al seu judici, els fets havien infringit “el principi de no discriminació contemplat en diferents tractats internacionals ratificats pel nostre país i entre els quals cal destacar la Declaració Universal de Drets Humans, en el seu article 2” i suposava “un acte definit com discriminatori per la Llei Orgànica 4/2000 en el seu article 23.2.b), ja que l’ONG no va oferir als immigrants els béns de primera necessitat que es lliuraven a la resta de veïns d’Orriols per pertànyer a una nacionalitat diferent de l’espanyola”.

Per aquest motiu considerava que del repartiment d’aliments es desprenia la presumpta participació dels denunciats “en un acte de delicte de xenofòbia i discriminació, previst i penat en l’article 510 del Codi Penal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa