Diari La Veu del País Valencià
Sueca acollirà la Festa pel Xúquer el 17 de maig
RedactaVeu / Sueca

La Plaça de l’Ajuntament de Sueca serà el dissabte 17 de maig l’epicentre on es desenvoluparan les nombroses activitats que formen part de la Festa pel Xúquer, organitzada per la Mesa pel Xúquer.

Així, a les 11.00 hores s’inauguraran els tallers per a xiquets i xiquetes, una hora més tard, s’iniciarà la Concentració i Festa pel Xúquer en què els organitzadors han programat un fum d’activitats.

Entre aquestes, destaquen la lectura de poemes i textos sobre l’aigua i el riu a càrrec de xiquets i xiquetes que llegiran poemes i textos sobre l’aigua i el riu. La contacontes Almudena Francés contarà als presents el conte del País del Xúquer, mentre que Elvira Mondragón llegirà ‘La bellesa del riu’, obra del poeta Ibn Jafaya.

Pel que fa les actuacions musicals, els cantautors de la Ribera Nèstor Mont d’Algemesí, Toni de l’Hostal de l’Alcúdia i Josep Didac de l’Ènova interpretaran diverses cançons sobre el riu.

També el regants tindran una part molt activa en aquesta Festa pel Xúquer, en la qual oferiran unes paraules. Finalment, es realitzarà una lectura del Manifest ‘Que no ens furten el riu’.

La Festa pel Xúquer té com objectiu principal salvar el Xúquer i l’Albufera, “perquè la Ribera tinga futur”.

Exposició de Motius

Segons un comunicat fet públic aquest passat dimarts pels organitzadors, la convocatòria es fa en protesta del Pla de Conca “que empitjora notablement l’anterior, sacrificant el Xúquer, l’Albufera i la Ribera”. “Aquest Pla incompleix la Directiva Marc de l’Aigua que té com a principal objectiu l’assoliment del bon estat ecològic de les masses d’aigua, rius, aqüífers i zones humides”, denuncien.

A més, el Pla aprovat, no contempla uns cabals ecològics suficients i adequats per al Xúquer i l’Albufera i augmenten els cabals per regar a la Manxa, “consagrant la sobreexplotació de l’aqüífer, que proporcionava aigua al Xúquer”.

Al mateix temps, el Pla de conca “li nega una concessió d’aigua del riu per beure a la Ribera i en canvi li la donen al Vinalopó per al negoci i l’especulació”, a la qual cosa cal afegir que el Pla estableix que els estalvis de la modernització del regadiu a la Ribera aniran també al Vinalopó i a Alacant, •en lloc de compensar els cabals del Xúquer i l’Albufera per la reducció dels retorns de rec”.

Per si tot açò fóra poc, el 26 de març, el ministre d’Agricultura Arias Cañete i el vicepresident de la Generalitat José Císcar, firmaren un protocol “vergonyós” que marca el camí per fer un segon transvasament al Vinalopó, recuperant l’original a Cortes de Pallàs o fent-ne una altra a Antella, “el que suposarà el deteriorament irreversible del Xúquer i de l’Albufera, i perjudicarà greument el futur de la nostra comarca”.

Davant aquests fets, la Mesa pel Xúquer, composada per organitzacions ecologistes, sindicals, agràries, regants, ajuntaments i organitzacions socials, va acordar recórrer aquest pla a Europa i mobilitzar-se per manifestar la seua protesta i indignació, així com per revertir els acords que tant perjudiquen al Xúquer, l’Albufera i la Ribera.

La Festa pel Xúquer està convocada amb els lemes ‘Que no ens furten el riu! la Ribera pel dret a l’aigua!’.

Comparteix

Icona de pantalla completa