Diari La Veu del País Valencià
David Fernàndez: ‘Per a la CUP els Països Catalans són indestriables’

RedactaVeu / País Valencià.

El passat dissabte i diumenge, 3 i 4 de maig, el diputat David Fernàndez va intervindre en tres actes diferents al País Valencià, concretament dissabte presentant la CUP de Biar (l’Alcoià) i a Almàssera (Horta Nord) en un acte organitzat per la CUP d’Almàssera sota el títol “Construïm Unitat Popular” i que també va tenir les intervencions del coordinador de la Plataforma NO Retallades de l’Horta Nord, Joan Ramon Ferrandis, el portaveu d’Intersindical Valenciana, Vicent Maurí, i del Toni Infante, per la CUP d’Almàssera. Diumenge, Fernàndez va intervindre juntament amb Guillem Agulló a Sueca (Ribera Baixa), en un acte organitzat per la Xala i Reconstruint Fuster, i que va comptar amb la presentació de Maria Isona (Reconstruint Fuster).

Biar

Tot i que ha estat funcionant com a Grup de Suport durant poc més de mig any, es va decidir presentar la primera CUP en territori fronterer del país dissabte passat. L’acte de presentació va consistir en la intervenció de dos membres de la CUP local, l’Ester Ferriz que va presentar l’acte i els ponents, i l’Eduard Garcia que va presentar les raons per les quals havien vist en la CUP la millor forma d’articular un moviment polític d’arrel assembleària al poble. A més, va detallar el treball que s’havia fet des de setembre, com també va apuntar els reptes de l’Assemblea local per als propers mesos.

En segon lloc va intervindre Jesús Frare, membre de la CUP d’Almàssera (Horta Nord) i d’Iniciativa Animalista, que va explicar l’experiència política des de la creació de la CUP al seu municipi i, finalment, l’acte va tindre la intervenció de David Fernàndez, diputat per la CUP-AE que va donar la benvinguda a la creació d’un nou nucli de la CUP assenyalant que és una “bona notícia per nosaltres i una mala notícia per als poderosos”, Fernàndez durant la seua intervenció va detallar l’escenari polític com l’entén la seua formació així com va animar a sumar al projecte d’Unitat Popular que representa la CUP a totes aquelles persones que vulguen construir “des de la lluita municipal i altres una societat més justa.”

L’acte va acabar amb un torn de preguntes on els assistents, unes 60 persones en el moment de més afluència, preguntaren al diputat i als membres de l’Assemblea local sobre els temes d’actualitat política que trobaren convenients.

Des de la CUP local també s’ha afirmat tindre “les coses clares i voler ajudar el poble treballador de Biar a recuperar la il·lusió en la política i en la democràcia directa, d’arrel i amb consciència de classe.” D’altra banda es va animar el poble a la participació política i a sumar-se a la CUP afirmant que “la CUP som totes i entre totes farem de Biar un poble unit, alegre i combatiu.” També Diània.tv va recollir l’acte en vídeo.

Almàssera

L’acte de la CUP d’Almàssera amb David Fernàndez, diputat al Parlament de Catalunya, omplí la sala del Centre Cultural aquest dissabte, 3 de maig. “Construïm la Unitat Popular” fou una crida a la participació, la solidaritat i l’autogestió, a exercir la nostra capacitat de decidir i a fer nostres les institucions des de les quals ens imposen les polítiques capitalistes de la pobresa i l’exclusió.

Començà amb la intervenció de Joan Ramon Ferrandis, coordinador de la Plataforma NO Retallades de l’Horta Nord, que posà totes les persones assistents al mig de la plaça de la Mare de Déu de València, on havia de començar la concentració nº 91 de l’Associació de víctimes del Metro 3 de Juliol. Amb la samarreta de 0 responsables al davant del faristol, parlà de l’organització de la gent de la comarca front a la despossessió i el robatori de serveis públics i drets i bàsics que anomenen “retallades”.

Seguidament, agafà la paraula Vicent Mauri, portaveu de la Intersindical Valenciana–Iv i representant a l’acte d’Intersindical Alternativa de Catalunya–IAC i de l’STEI–Intersindical de les Illes Balears. Mauri parlà de la necessitat de la unitat popular; de la lluita per uns serveis públics que són de tothom; d’educació laica, lliure, igualitària i en valencià; d’atenció sanitària universal i de la lluita de treballadores i treballadors front a l’explotació i els abusos, dins d’una organització sindical de classe i oberta a la societat.

A més de Laura Ferrís i Rocío Godino, que conduïren l’acte, Toni Infante parlà en nom de la CUP d’Almàssera. A partir de les aportacions anteriors, parlà de la unitat popular com a eina per a superar la frustració generada per la pseudodemocràcia, la corrupció i l’espoliació. Parlà del cas d’Almàssera, on s’evidencia la falsa imatge de proximitat de les institucions municipals. El poble sempre ha estat marcat per les pràctiques caciquils, protagonitzades per cognoms com Ciscar, família propietària de DACSA, i pels personalismes populistes de la dreta a l’ajuntament. Convidà totes les persones i sensibilitats a treballar per a fer fora de l’ajuntament aquestes realitats i per a bastir un govern municipal del poble treballador.

Finalment, David Fernàndez explicà la història de la CUP fins a l’arribada al Parlament de Catalunya per a impugnar el sistema des de la seua tribuna. És la història de totes les lluites per la dignitat i la justícia: més que haja representat la PAH davant Rodrigo Rato, el Moviment per una Renda Bàsica Garantida durant l’admissió a tràmit de la seua ILP i moltes altres lluites, són aquestes les que representen la CUP amb el seu treball i el seu compromís.

L’acte, que acabà amb un sopar vegà de suport a la CUP, fou un èxit malgrat les dificultats que obligaren a un canvi de sala a última hora. El saló d’actes presentava múltiples deficiències, perquè fa molt que no compta amb el manteniment necessari ni es substitueixen els equipaments deteriorats. Per tot plegat, i malgrat la taxa que l’equip de govern del PP imposa per a l’ús d’aquests espais públics, l’acte es va fer amb equips d’imatge i so propis.

Sueca

L’acte es va celebrar diumenge 4 de maig a partir de les 11 h al Terrat de la Xala amb les intervencions de Guillem Agulló i David Fernàndez. La presentació de la Maria Isona (Reconstruint Fuster) va fer referència que no es pot atendre a la realitat del País Valencià sense tindre en compte les nombroses lluites que s’hi donen, com ara la resistència del Parke Alkosa, la lluita per les línies escolars en valencià, la resistència al Cabanyal, etc.

Per una part, Guillem va fer una retrospectiva del que ha passat al País Valencià des de la transició, així com va fer un clam contra el feixisme i la repressió, va dir que “com que estem farts hem dit prou”. També va afirmar que “podria haver-se quedat a casa però que per justícia, per la memòria del fill i pel País, continuava endavant”.

David Fernàndez va fer nombroses referències al País Valencià durant la seua intervenció, tot afirmant que “tot ha estat molt més difícil al País Valencià que al Principat, que ha estat un exemple de resistència i que per a la CUP els Països Catalans són indestriables” tot i que la resposta del públic era clara en referència a la necessitat d’alliberar una part de la nació, en referència al procés iniciat al Principat i que per afrontar el futur procés recentralitzador que s’espera la Unitat Popular serà una eina indispensable.

Comparteix

Icona de pantalla completa