Diari La Veu del País Valencià
La Unió proposa la creació urgent d’una comissió de seguiment de la sequera

RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors proposa la creació amb caràcter d’urgència d’una comissió de seguiment d’àmbit autonòmic sobre la sequera per analitzar la situació actual, prevenir els efectes i aplicar les mesures oportunes per pal•liar-la, segons ha assenyalat en un comunicat.

En aquest sentit, ha dirigit un escrit tant al president de la Generalitat, Alberto Fabra, com al conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, José Ciscar, perquè prenguen la iniciativa i constituïsquen el més ràpidament possible aquesta comissió.

La Unió considera que en aquesta comissió haurien de participar la Conselleria d’Agricultura, la Conselleria de Territori, la Delegació Territorial del Ministeri d’Agricultura i de Medi ambient al País Valencià, la Federació Valenciana de Municipis I Províncies, les Organitzacions Professionals Agràries i els organismes de gestió de l’aigua -Confederacions Hidrogràfiques del Xúquer, Segura i Ebre.

Sobre aquest tema, ha advertit que la situació és “molt preocupant” en els diferents cultius de secà com és el cas de la deficient brotació en la vinya o els problemes en el desenvolupament dels cultius de cereals, ametlers i oliveres, entre altres casos; encara que també pateixen les hortalisses en les zones de regadiu.

També cal destacar a la ramaderia extensiva que pateix la falta de pastures amb el consegüent increment dels costos en pinso per a alimentació animal o en cisternes d’aigua.

Així, ha assenyalat que la falta de pluges i sequedat dels terrenys provoca que els regs s’espaien cada vegada menys, però l’alt cost de l’energia elèctrica resulta cada vegada més onerós per a les comunitats de regants. En aquest sentit, també indica que caldrà revisar els pous de sequera perquè siguen a punt en cas de necessitat.

Extremar mesures pel risc d’incendis forestals

Un altre aspecte destacable de l’absència de precipitacions és la possibilitat d’originar-se incendis forestals, davant el que demana a les Administracions que “es preparen i actuen”. Als agricultors els aconsella que “extremen les mesures davant la crema de rostolls, podes o pastures i ho facen sempre que les condicions siguen les adequades i permeses per l’administració”.

Aquesta comissió hauria així mateix “possibilitar la concessió d’ajudes” des de la instància estatal i l’autonòmica per als agricultors i ramaders afectats, exempcions fiscals o exempcions en quotes de Seguretat Social i de l’IBI rústic o en forma de crèdits sense interès, segons proposa la mateixa font.

Comparteix

Icona de pantalla completa