Diari La Veu del País Valencià
Advocats valencians deixaran de prestar serveis en torn d’ofici si no cobren
Redactaveu / Europa Press / València

Aquesta petició i queixa ha sigut unànime pels degans dels Il•lustres Col•legis d’Advocats del País Valencià -València, Castelló, Alacant, Elx i Sueca-, davant la situació de “fartanera” en la qual es troben, després de cobrar poc, tard i malament pel servei del torn d’ofici que es presta als ciutadans de les comarques valencianes.

Els responsables dels col·legis -Mariano Durán, de l’ICAV; Fernando Candela, d’Alacant; Antonio Esteban, de Castelló; Mari Carmen Pérez, d’Elx; i Joan María Tamarit, de Sueca- s’han mostrat partidaris d’adoptar mesures si no varia la situació en la qual es troben els lletrats del torn d’ofici.

Sobre aquest tema, han indicat que els advocats del País Valencià són dels “pitjors pagats” de tot l’Estat espanyol. Així, Durán ha posat com exemple que perceben 120 euros per un judici ràpid sense conformitat enfront dels 362 de Catalunya o els 350 de País Basc o Galícia; també els advocats valencians del torn reben 40 euros per assistència al detingut, enfront dels 73 de Catalunya o els 99 de Canàries; i altres 170 euros per procediment contenciós ordinari, enfront dels 325 de Catalunya o els 351 de Canàries.

Així mateix, el lletrat de l’Icav ha fet referència a l’escassa quantitat abonada a un advocat del torn d’ofici que porta assumptes tan llargs i complexos com pot ser el ‘cas Emarsa’ o Terra Mítica.

En aquest sentit, ha indicat que el que perceben aquests advocats és un total de 700 euros per portar tot el cas, enfront del fixat per altres autonomies per a aquest tipus d’assumptes, que realitzen convenis específics sobre aquest tema amb retribucions més concordes.

Aquesta situació “ve des de lluny”, han apuntat els lletrats, i han indicat que es va agreujar amb l’entrada en vigor de l’Ordre 2/2012, en la qual es va establir una retallada dels barems, en alguns casos arribant fins el 62 per cent. Davant açò, Candela ha afirmat que “cal tenir el respecte que s’ha de tenir al torn d’ofici”, al mateix temps que ha assegurat que si fóra polític, es preocuparia perquè els advocats valencians “no foren els pitjors tractats de L’Estat”.

Per la seua banda, Pérez ha parlat de “reunions de paper” mantingudes amb la Conselleria que “no serveixen per res”, mentre que Esteban ha apuntat que la situació actual és de “fatiga brutal”: “No hem avançat en absolut, ens trobem amb barems que al gener de 2012, lluny d’avançar, van suposar una retallada brutal”, ha agregat.

Així mateix, Tamarit ha lamentat que la Llei de Taxes Judicials, creada entre altres motius per a repercutir part del recaptat a millorar l’assistència jurídica gratuïta, no haja servit per a la seua fi, ja que “no s’ha destinat ni un euro a aquest servei”.

Reunió amb Castellano el 16 de maig

Davant aquesta situació, han indicat que estan estudiant una altra sèrie de mesures que acabaran de definir en el ple del Consell Autonòmic que tindrà lloc el pròxim 16 de maig. Prèviament, dilluns que ve, el conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, ha convocat a Mariano Durán per parlar d’aquesta situació.

Durán ha mostrat el seu desig que aquesta trobada siga “productiva” i siga per “parlar definitivament de solucions” i, de no ser així, prendran mesures. Entre elles, ha avançat que la proposta valenciana passa per treballar al límit de la llei sense causar perjudici o menyscapte als ciutadans.

En concret, ha apuntat que els advocats es limitarien a complir amb el barem fixat per la llei, amb el qual deixarien de fer o començarien a cobrar als ciutadans les actuacions que exerceixen i que no estan retribuïdes per la Conselleria, com és el cas de les assistències per faltes -que no delictes-.

Sobre aquest tema, Candela ha apuntat que a Alacant es va fer ja una vaga en la qual es van deixar de prestar serveis, i ara -ha agregat- “cal fer alguna cosa perquè existeix una fartanera generalitzada. Cal reconsiderar les xifres”. Però Durán ha apuntat que no és solament una qüestió econòmica, sinó també de millora en la gestió del servei, amb la implantació, per exemple, de l’expedient electrònic.

Sobre aquest tipus d’assumptes ha indicat que ha parlat amb Gastaldi i amb González, i “mai” ha obtingut res. “Amb aquestes dues persones, responsables que porten la gestió directa del torn d’ofici, és impossible parlar”, ha lamentat, al mateix temps que ha afegit: “porte més de dos anys tractant amb ells i no hi ha manera d’avançar ni tan sols en qüestions tan interessants com és l’expedient electrònic”.

“Ara no puc”, “no hi ha pressupost”

Per aquest motiu, ha anunciat que ja ha sol·licitat la dimissió d’aquests dos alts càrrecs, una petició que també han recolzat la resta dels degans de Col·legis d’Advocats valencians: “he demanat la dimissió d’aquestes dues persones perquè, sobretot amb el director general, és tot pilotes fora. Tota la resposta és ‘ara no puc, no hi ha pressupost..’ Açò no és gestionar bé un servei públic”, entén.

Sobre aquest tema, se li ha preguntat si la seua petició de dimissió s’estén també al conseller, ja que és el responsable tant del director general com del secretari autonòmic, i ha contestat que “no” i ha agregat: “no conec el funcionament intern de la Conselleria, però quan m’he assegut amb el conseller i m’ha dit que tal dia s’anaven a efectuar els pagaments, s’han fet, per exemple. I amb el director o el secretari és parlar amb la paret”, ha criticat. “Voluntat, no he vist cap per part d’aquestes dues persones”, ha insistit.

Aquesta postura i requeriment de cessament, ha afegit Durán, també ha sigut recolzat pel president del Consell de l’Advocacia, de qui ha rebut el suport, així com del Col·legi de Madrid, que s’ha pronunciat mostrant la seua solidaritat, i del Col·legi de Màlaga.

Comparteix

Icona de pantalla completa