Diari La Veu del País Valencià
Oltra podria ser sancionada amb la pèrdua temporal de la condició de diputada

Europa Press / València

La Junta de Síndics de les Corts Valencianes, reunida aquest dijous amb caràcter extraordinari, ha decidit suspendre el ple de la càmera autonòmica ‘sine die’, per la qual cosa el pròxima sessió de plenària començarà amb els punts que han quedat pendents en l’ordre del dia, segons han explicat fonts parlamentàries.

Així s’ha decidit en la Junta després que el president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, haja decidir suspendre el ple, inicialment durant cinc minuts i, posteriorment, “fins una altra ordre”, després d’expulsar la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, i negar-se la diputada a abandonar l’hemicicle.

Aquesta negativa de la diputada -que ella justifica perquè assegura que solament li han cridat a l’ordre dues vegades i no tres com marca el Reglament de les Corts per poder expulsar-la- podria comportar la suspensió temporal de la condició de diputada, la qual cosa hauria d’acordar la Taula de les Corts en una reunió posterior.

L’article 101 del Reglament assenyala que la suspensió temporal de la condició de diputat podrà acordar-se pel ple de la càmera per raó de disciplina parlamentària quan, entre altres suposats, el diputat, després d’haver sigut expulsat del ple o de comissió, es negara a abandonar-lo.

Durant la reunió de la Junta de Síndics, Oltra ha romàs en el seu escó, acompanyada d’altres diputats del seu grup.

En declaracions als mitjans a l’hemicicle, ha assegurat que quan Enric Morera ha baixat de la tribuna d’oradors, l’alcaldessa de València i diputada del PP, Rita Barberá, “s’ha dedicat a dir-li que porta una vida de tabola”, a la qual cosa la diputada de Compromís ha respost des del seu escó.

>

Segons la portaveu adjunta de la coalició, els diputats del PP “es passen la vida increpant-nos, insultant-nos i faltant-nos al respecte”.

“No sé per què a nosaltres ens han de cridar l’atenció quan ens defensem de la falta de respecte dels diputats del PP, que ni coneixen l’educació ni respecten aquesta institució”, ha manifestat Oltra.

“Jo d’ací no pense moure’m i que em traguen com vulguen”, ha destacat Oltra als periodistes, i ha acusat a Cotino d’aplicar el Reglament “en funció de si un és del PP o de l’oposició”.

Així mateix, ha assegurat que el president de les Corts li ha cridat a l’ordre dues vegades i no tres com marca el Reglament com a condició per expulsar-la.

Segons el text literal de les paraules del president de les Corts, facilitat per fonts parlamentàries després del visionat del vídeo de la sessió, Cotino inicialment ha cridat a l’ordre per dues vegades a la diputada. Oltra ha dit al president del legislatiu: “Vostè no té legitimitat per estar ací”. Juan Cotino ha respost: “Tinc la legitimitat per cridar-la a l’ordre per tercera vegada i advertir-li que ha d’abandonar aquesta sala”.

El Parlament valencià ha precisat, a través d’un comunicat, que una vegada suspesa la sessió, la seua continuació serà convocada dins el termini i en la forma escaient i es reprendrà en el mateix punt on s’ha quedat.

Comparteix

Icona de pantalla completa