Diari La Veu del País Valencià
Mor l’escriptora Mercedes Salisachs

ACN / Barcelona.

L’escriptora barcelonina Mercedes Salisachs va morir aquest dijous a la nit als 97 anys com a conseqüència d’una insuficiència respiratòria, segons han confirmat fonts familiars. Salisachs patia esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i feia dos anys que tenia greus problemes de mobilitat.

Nascuda al 1916 a la capital catalana, Salisachs ha cultivat diversos gèneres, com la ficció, contres i assajos. És autora de 27 obres de ficció, entre les quals ‘La gangrena’, Premi Planeta de l’any 1975. Una desena d’elles van ser traduïdes en diverses llengües, sobretot anglès i francès, tot i que també a l’alemany, al finlandès i al suec, entre d’altres, com és el cas d’Una mujer llega al pueblo.

Salisachs es va formar com a pèrit mercantil i va publicar la seua primera obra al 1942, ‘Los que se quedan’, tot i que va començar a fer-se un nom en la literatura amb ‘Primera mañana, última mañana’ (1955) i ‘Una mujer llega al pueblo’ (1957), amb què va guanyar el premi Ciutat de Barcelona.

Des de fa uns anys, la seua salut era molt delicada i la seua última obra es remunta al 2009, quan va publicar ‘Goodbye España’, per la qual li van concedir el Premi de Novel·la Històrica Alfons X el Savi i se’n van publicar huit edicions, la darrera el febrer del 2011. Anteriorment, va publicar ‘Entre la sombra y la luz’ (2007), ‘La conversación’ (2002), que es va convertir en un ‘best-seller’; i ‘El último laberinto’ (2004), amb la qual va obtenir el Premi Fernando Lara.

L’any 1975 va publicar ‘La gangrena’, obra amb què va guanyar el Premi Planeta i del qual se’n van fer 58 edicions. Altres obres destacades durant la seva trajectòria van ser ‘Vendimia interumpida’ (1960), ‘Adagio Confidencial’, que el 1973 va ser finalista del Premi Planeta; ‘Viaje a Sodoma’ (1977), el conte ‘El proyecto’ (1978), ‘La sinfonía de las moscas’ (1982), ‘El volumen de la ausencia’ (1983), ‘El secreto de las flores’ (1997) i ‘La voz del árbol’, entre moltes altres. L’any 1981, Salisachs també va escriure una autobiografia, ‘Derribos’ i els assajos ‘La palabra escrita’, ‘Las Bienaventuranzas hoy’ (1995) i ‘La Ausencia y el Desamor’ (1998).

Comparteix

Icona de pantalla completa