Diari La Veu del País Valencià
Multitudinària reivindicació del valencià a la Costera
RedactaVeu / Llocnou d’en Fenollet

Festa per la llengua, l’educació pública i en la nostra llengua. Aquest poble ha respirat un to reivindicatiu.

Els actes han començat amb la tradicional cercavila pels carrers del poble. Tot seguit, vora un centenar de tallers i paradetes han mamprés les seues activitats per a mostrar els seus productes: escoles, associacions, empreses, editorials i LaVeu del País Valencià, un any més han omplit de continguts tot un matí perquè els menuts, i també les seues famílies, puguen gaudir d’un matí festiu i reivindicatiu pel valencià.

Amb el lema ‘La nostra escola’, Escola Valenciana enguany fa una crida per reivindicar a les Trobades l’escola que millors resultats acadèmics està donant, l’escola pública i en valencià, una escola participativa, digna i arrelada a l’entorn més proper.

A més, enguany, a l’espai del llibre en valencià s’ha comptat amb la presència de diferents escriptors que han signat les seues obres: Xavier Aliaga, Toni Cucarella, Ximo Cerdà, Xavi Sarrià, Manel Arcos, Vicent Sanchis i Maurici Belmonte entre d’altres.

En aquest senti, l’escriptor Toni Cucarella ha declarat a La Veu que les trobades, “a banda de ser una festa lúdica, cal aprofitar-les perquè siguen més reivindicatives. Ha d’haver més consciència i conscienciació davant els atacs que està fent el PP amb l’escola pública”.

Sobre el futur de la llengua, Cucarella ha dit que “està en un procés de desaparició si parlem des del punt de vista de la sociolingüística. El valencià ha perdut molt de terreny i per això hem de crear el nostre codi d’identitat amb contundència. No existeix el bilingüismes, hi ha un conflicte lingüístic”.

Enguany la Trobada ha fet una aposta ferma per la música en valencià. Pel matí s’ha gaudit de Pep Gimeno ‘Botifarra’ interpretant els seus Romanços de Cec, i per la nit, com a fi de festa, el concert amb l’actuació dels grups X-Tencil, Mai Mai, Atupa i Atzembla, dins del projecte La Gira d’Escola Valenciana.

Josep Roca, president de la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Costera, ha manifestat a La Veu que ha sigut “una gran il·lusió i esforç fer aquesta trobada en Lloc Nou. A més, ha servit per fer una renovació pedagògica per a les escoles; cal adaptar-se i reinventar-se i més en l’escola en valencià”.

Roca ha incidit que a la comarca no “hem tingut massa problemes de supressions de línies en valencià, som una comarca on tots els pobles tenen la seua línia en la nostra llengua”.

Per altra part, ha destacat el nivell d’implicació de Lloc Nou d’en Fenollet, “un poble que, encara que només té 940 habitants, és un dels que més associacions té”.

Un orgullós i satisfet alcalde de Lloc Nou d’en Fenollet, Cristóbal Rodríguez, ha ressaltat la “gran participació dels veïns. Quan férem el primer ban anunciant que es feia la Trobada, tots els veïns i associacions es bolcaren de seguida en l’esdeveniment. He de donar les gràcies a l’AMPA i a tots els veïns pel seu suport”.

Cristóbal Rodríguez també ha reclamat “més implicació i més suport de les administracions per a donar suport a la nostra llengua, és un patrimoni de tots”.

La regidora de Compromís de Xàtiva, Cristina Suñer, que també ha assistit a la trobada, ha manifestat que des de Compromís “sempre estem donant suport a tota la comunitat educativa que lluita dia a dia per la llengua. Estem patint molt en la comarca amb les retallades del PP i amb els governs municipals populars”.

Per altra banda, una veïna de Lloc Nou, Mari Carmen Tortosa, estava molt satisfeta amb la trobada: “Açò ha sigut una festa per al poble, normalment està mort i hui és un dia d’alegria i més encara si és pel valencià”.

Milers de persones han participat a la Trobada de Lloc Nou d’en Fenollet

.

Comparteix

Icona de pantalla completa