Diari La Veu del País Valencià
López Barceló: ‘Els malalts de fibromiàlgia es troben en una situació desesperada’

RedactaVeu / València.

“En el Dia Internacional de la Fibromiàlgia fem una crida a la societat per contribuir a la ‘visibilització’ i coneixement d’aquesta malaltia cada vegada més estesa, però els malalts i malaltes de la qual segueixen sofrint greus nivells de desconeixement i incomprensió per part de la resta de la població”, ha assenyalat la diputada del grup parlamentari d’Esquerra Unida en les Corts Valencianes, Esther López Barceló, qui ha realitzat diverses iniciatives en aquest sentit: en 2012, a proposta d’EU es va aprovar una Proposició No de Llei que instava el Consell a adequar el personal dels centres sanitaris i reconèixer minusvalideses i discapacitats que valoren la problemàtica, tant laboral com social, dels pacients.

A més, la PNLL també instava el Consell a dur a terme campanyes de sensibilització i informació a la societat i a impulsar un document d’atenció per a malalts de fibromiàlgia promogut pel Ministeri de Sanitat. “No tenim constància que aquestes reivindicacions s’hagen dut a terme, per la qual cosa demanarem explicacions al conseller Llombart sobre el grau de compliment d’aquesta resolució aprovada fa gairebé dos anys i que, desgraciadament, no ha estat més que paper mullat”, explica.

Fa menys d’un mes, la formació d’esquerres va realitzar a més una pregunta parlamentària sobre quines gestions està realitzant la Conselleria de Sanitat per garantir que la Unitat Especialitzada de Fibromiàlgia de l’Hospital de Sant Vicent del Raspeig estiga oferint els seus serveis a tots els malalts de fibromiàlgia de les comarques del Sud que ho precisen. López Barceló assenyala que l’Associació de Fibromiàlgia i Astènia Crònica ha denunciat públicament que gran part d’aquests malalts s’estan quedant sense rebre el tractament integral.

Segons la mateixa Associació, aquesta situació es deu a problemes en les derivacions i el desconeixement d’alguns facultatius de l’existència d’aquesta unitat. Aquesta unitat, que atén malalts de les comarques del Sud i de tot el País, està en funcionament des de l’any 2004 i té com a finalitat oferir tractament integral a les persones malaltes de fibromiàlgia que inclou, entre altres, serveis tan importants com l’atenció psicològica o l’ajuda per a l’adquisició d’hàbits de vida saludables que intenten disminuir els símptomes de la malaltia, amb la conseqüent millorança dels pacients.

“El secretari autonòmic va reconèixer que l’atenció a les pacients de fibromiàlgia s’ha de fer a la xarxa d’atenció primària i en l’hospitalària, i deixar la molt necessària atenció especialitzada com un luxe excepcional”, ha criticat la diputada.

La diputada de EUPV també ha recordat el component de la “discriminació de gènere”, ja que es tracta d’una malaltia majoritàriament patida per dones. A més, segons exposa López Barceló “els serveis de salut pública atenen únicament les necessitats dels afectats a la seua àrea farmacològica, encara que està comprovat que la millora dels seus símptomes, i per descomptat la millora de la seva qualitat de vida, només és possible a través d’un tractament multidisciplinari i coordinat.

“Per això, des d’Esquerra Unida seguirem lluitant perquè les afectades i afectats per aquesta malaltia crònica gaudisquen dels drets que els corresponen i no segueixen sent tractades com a ‘malaltes imaginàries’, sofrint d’aquesta forma tot tipus de discriminació social i laboral, així com una precària qualitat de vida”, conclou la diputada d’esquerres.

Comparteix

Icona de pantalla completa